НАЧАЛО » българия

ЕС да изготви механизъм за доставка на втечнен природен газ в случай на нужда, предлага гръцкия енергиен министър

fb
3E news
fb
21-08-2014 11:33:00
fb

Министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция Янис Маниатис предложи ЕС да създаде координационен механизъм за доставка на втечнен природен газ във връзка „с вероятността от енергийна криза в ЕС заради ситуацията в Украйна”. Това се казва в разпространено до медиите послание до еврокомисаря по енерегтиката Гюнтер Йотингер.

В частност Маниатси предлага да се създаде Координационен механизъм за снабдяване с LNG при извънредна ситуация под ръководството на Координационна група за втечнен природен газ (Gas Coordination Group) с цел „приоритетно направеление на излишните обеми от втечнен природен газ за страните от Европа, които ще пострадат най-много, вместо по други направления”. Създаването на такъв механизъм според министъра ще даде възможност на държавите членки на ЕС, на Еврокомисията и на газовите компании да предприемат на основата на тясно сътрудничество и съвместно обвързване мерки за обезпечаване на доставките на газ в духа на солидарността. Енергийното ведомство на Гърция смята  за много висока вероятността от възникване през зимата на „значителни спирания на доставките” и много по-лоша ситуация и за по-продължително време в сравнение с 2009 г., когато газовата криза се продължи 2 седмици.

В посланието си Маниатис подчертава, че „балканският регион според очакванията, ще бъде засегнат от кризата много повече от който и да е друг район в Европа”. „Изход за страните от региона е доставка на втечнен природен газ през Гърция”, която има възможност за доставка на LNG, отбелязва министъра. „В този контекст Гърция застава зад инициативата за създаване в Европа на механизъм за солидарност по разпределяне на обемите от втечнен природен газ за времето на възможно спиране на доставките на природен газ по тръбопроводите. Ние предлагаме да се осъществи сега комплексна енергийна политика в тази обалст”, се казва в документа.

Министърът предлага, с цел създаване на механизъм за снабдяване на страните с природен газ, в периода на криза да се направи списък с доставчици, които имат втечнен природен газ в наличност, а също така и съответстващ списък с националните нужди от природен газ в държавите членки на ЕС. „Координацията трябва да се осъществява от ЕК и чрез усилията и трябва да се създадат съответните икономически стимули и да се осигурят необходимите гаранции, в това число и финансиране от страна на ЕС, за да може доставките от необходимите обеми от втечнен природен газ да се отправят за тези страни от ЕС, които имат най-голяма нужда по времето на възможната криза”, подчертава Маниатис.

Европа внася 30-40 процента природен газ от Русия по различни тръбопроводи и някои държави членки, например България зависят 100 процента от руския природен газ. Както съобщава гръцкото министерство страната получава около 60% от природния газ през територията на Украйна. Освен това според мнението на ведомството в случай на криза и едновременно ръст на търсенето на газ в цяла Европа ще доведат до голям скок на цените на газа, както и до паралелната опасност за икономиката от недостиг на втечнен природен газ.

„Важен проблем, който съществува с получаването на втечнен природен газ в ЕС като цяло е големите количества, които се потребяват от страните в Азия, особено от Япония. Нуждата на тези страни вдигнаха цените на втечнения природен газ на нива, много по-високи от тези в САЩ и ЕС. В резултат количествата природен газ, които биха били достъпни за ЕС в случай на прекратяване на снабдяването с руски природен газ, вместо за доставка на пазарите на ЕС се отправят по последни данни към азиатските пазари”, цитира ведомството ИТАР-ТАСС.

ЕС
втечнен природен газ
LNG
механизъм за доставка
газова криза
По статията работи:

Георги Велев