Енергийната комисия към парламента не е съгласна ЕК да толерира "Газпром", а да наказва България по делото БЕХ Газ

Източник: БГНЕС

Депутатите от енергийната комисия към Народното събрание не са съгласни с толерирането на "Газпром" от страна на Европейската комисия по еврорегламента по правилата за конкуренция, а налагане на наказание на българската страна по делото БЕХ Газ. В този смисъл те подкрепиха със 17 гласа "за" предложението на депутатите от ГЕРБ за непризнаване на вина.

Българската страна иска приключване на делото „БЕХ газ“ (COMP/B1/AT.39849 – БЕХ Газ) по член 9 от еврорегламента на ЕО по правата за конкуренция, а  не по чл. 7 предвид настъпилите нови обстоятелства, тоест без признаване на вина. Това съобщи председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев. Той изрази остро недоволство от факта, че с основният нарушител „Газпром“ ЕК приключи антимонополното дело чрез споразумение, а се иска наказание за  „Булгаргаз“-

Добрев обясни новото предложение с настъпилите във времето промени в обстоятелствата, както и новите такива.

„Новите обстоятелства са това, че делото на Европейската комисия срещу „Газпром“ приключи  със споразумение по чл. 9 ( съгласно регламента на Европейската общност относно правата за конкуренция).   Тоест Европейската комисия не наложи санкции на „Газпром“, а приключи делото със споразумение. Освен това има и друго разследване в Румъния, което подкрепя тезата, че българската страна не е виновна и не носи вина, не ограничава по никакъв начин конкуренцията на газовия пазар в страната. Дори вероятно си спомняте, че през 2012 - 2013 г. „Булгаргаз“, който притежаваше капацитета в румънската територия продаде по себестойност капацитет на „Овергаз“ и „Овергаз“ в продължение на няколко години, доколкото си спомням внасяше газ на крайни клиенти в страната, включително и услуги от „Булгартрансгаз“, каза Добрев.

„Няма никакъв документ, който да доказва, че българската страна по какъвто и да е начин е ограничила конкуренцията на газ в България. Да не говорим, че жалбата срещу България в ЕК от „Овергаз“ с 50% участие на „Газпром“, с който вече са сключили споразумението. Казвайки всичко това, с оглед на новите обстоятелства разисквахме в Комисията по енергетика на няколко пъти тази тема и стигнахме до общото мнение на комисията и на министерството, че е добре решението на Народното събрание да се промени, като се даде възможност на правителството споразумение с Европейската комисия по член 9. Това е същността на предложеното от мен и моите колеги решение“, обясни  още председателят на комисията по енергетика.

От решението на парламента са извадени трите дружества, тъй като след консултация с правната комисия е било заявено, „няма как Народното събрание да вземе решение относно търговско дружество в България било то и държавно търговско дружество и дори би създало опасен прецедент“, обясни Добрев. Включването им не би било коректно от тази гледна точка.

Министърът на енергетиката  Теменужка Петкова от своя страна обясни, министърът може само да е медиатор по делото, тъй като че страни по него са трите дружества, и те биха могли да инициират съответните документи  за постигане на споразумение по чл. 9. Въпреки това по думите й екипът на енергийното министерство ще направи необходимото.  

„Страни по делото са трите дружества – БЕХ, „Булгртрансгаз“ и „Булгаргаз“. Тоест министъра може да бъде медиатор в този процес, но реалните документи, реалните решение на практика ще излизат от трите дружества. Това беше и моят аргумент на предишното заседание да се допълни решението, но очевидно след като има такава правна пречка очевидно не бива да влизаме в други колизии. Аз и екипа на министерството ще направим всичко необходимо, за да изпълним това решение. Правителството винаги е работило за това да има решение по най-добър начин за България. Ще направим последен опит, за да инициираме разговори с ЕК, да информираме ЕК, че ще е налице промяна в решението на българския парламент и евентуално да видим дали е налице правна възможност за рестарт на преговорите в тази посока“, каза Петкова.

Председателят на парламентарната комисия по енергетика от своя страна припомни несъгласието на депутатите с постановката на ЕК.

„Моля да изразите нашето остро несъгласие за сключване на споразумение с „Газпром“ по чл.9 и евентуално наказание срещу България по чл. 7. Народните представители в енергийната комисия, а и в цялото Народно събрание категорично се противопоставяме срещу един такъв подход. Не  приемаме, че основният нарушител „Газпром“ няма да бъде глобен , ще се сключи споразумение с него, а от друга страна българската страна, която се явява според делото на комисията не  знам как да го нарека – помагач, да му са наложени по-големи санкции от основния нарушител.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари