НАЧАЛО » българия

Енергийната борса стартира от 8 декември, за бита - от март

fb
3E news
fb
29-09-2015 11:19:00
fb

Българската електроенергийна борса (БНЕБ) ще започне да функционира реално от 8 декември 2015 г. Това обясни на пресконференция изпълнителния директор Константин Константинов след работната среща на тема "Българска енергийна борса - какво, как кога?". По-рано по време на работната среща ръководни лица от сектора заявиха, че борсата ще стартира от 1 януари 2016 г., а от месец март тя ще бъде отворена и за битовите потребители.

Официално борсата се планира да бъде пусната на 8 декември, обясни Никола Габровски от БНЕБ. В началото борсата ще работи и в тестови режим. Норвежката Nord Pool Spot e компанията, избрана за основен партньор на БЕХ при въвеждането на енергийната борса. Разчита се, че след бързия старт БНЕБ ще може да се интегрира успешно и към регионалния енергиен пазар. Какъв ще е моделът на енергийната борса ще стане ясно след доклада на Световната банка. 

Борсата ще стартира по модела „ден напред“, като веднага след това ще бъде установен и модел „работа в рамките на деня“.  Стартът на борсата зависи от поправката в Правилата за търговия, които трябва да бъдат приети от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според представителите на БНЕБ и КЕВР очакването е те да бъдат окончателно завършени в края на следващата седмица. На първо време компаниите, които ще започнат да предлагат електроенергия на борсата ще са от състава на държавните дружества. Засега се говори за участие на две дружества, като вероятно едното ще е ТЕЦ „Марица Изток 2“. Количествата, които ще бъдат пуснати на борсата ще трябва да осигурят достатъчна ликвидност.

Стартът на борсата зависи от поправката в Правилата за търговия, които трябва да бъдат приети от Комисията за енергийно и водно регулиране. Според представителите на БНЕБ и КЕВР очакването е те да бъдат окончателно завършени в края на следващата седмица. На първо време компаниите, които ще започнат да предлагат електроенергия на борсата ще са от състава на държавните дружества. Засега се говори за участие на две дружества, като вероятно едното ще е ТЕЦ „Марица Изток 2“. Количествата, които ще бъдат пуснати на борсата ще трябва да осигурят достатъчна ликвидност.

Участниците в борсата ще заплащат такса за участие, годишна такса и такса за сетълмент. Таксите в никакъв случай няма да са процент върху изтъргуваните количества, успокои Никола Габровски, като обеща до края на следващия месец те да бъдат готови. По думите му те ще са достатъчно конкурентни и максимално гъвкави, предвид цените на регионалния пазар.

Очакванията са след старта на електроенергийната борса цената на електроенергията на пазара да е по-справедлива. Тя ще е референтна и ще е следствие от процеса на търсене и предлагане, а не административно определена.

Търговската платформа на борсата е по модела „ден напред“ плюс алгоритъм Euphemia, обясни Тодор Малинов от БНЕБ. Подаването на оферти е с начален срок до 2 седмици преди началото на търга – до 13 часа българско време. Следва изчисляване чрез алгоритъм Eufemia на цената, а впоследствие се публикуват резултатите.

Мартин Георгиев от Асоцияцията на търговците на енергия постави въпроса как БНЕБ ще се разплаща с участниците, тъй като вариантът на БНЕБ не предвижда клирингова къща.
„Трябва да се направи разграничение между пазар с физически доставки и пазар с клирингови доставки“, обясни Никола Габровски от БНЕБ. По думите му, в случая с българската енергийна борса „няма да има търговска дейност, а вид брокерска. Ше се прави под тип брокерска платформа“. Затова, както стана ясно, разплащането и обезпечаването на разплащането ще може да се извършва и без клирингова банка. Това е по-евтин и лесен за реализация вариант, обясни Габровски.

Борсов съвет се очаква да бъде сформиран на третия месец от работата на борсата. Контролът на БНЕБ ще се осъществява от БЕХ и КЕВР.

Най- ценното на либералния пазар е това, че насъръчава конкуренцията, предоставянето на възможността на потребителя да избира.Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев при откриването на работната среща за Българската енергийна борса. Той наблегна, че въвеждането на електроенергийната борса е ключов момент за енергетиката. Оттук нататък цената ще се определя от пазара, е не от това каво е казал господин Иванов (председателя на КЕВР Иван Иванов), посочи Дончев. Той припомни, че производители и потребители тррябва да са достатъчно подготвени за този нов пазар. Конкуренцията трябва да формира справедлива цена, а нашата основна грижа ще е да пазим истинската конкуренция.

Цените на електроенергията ще се определят оттук нататък от пазара, а КЕВР ще определя само такзата "задължение към обществото" и мрежовите услуги, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Пред журналисти тя уточни, че отварянето трябва да е факт от 1 януари, а за битовите потребители от месец март. Обсъждаме с КЕВр да се предвиди един преходен период от два или три месеца за битовите потребители, заяви тя.
Три важни елемента които в световен мащаб са в полза на либерализацията на електроенергийния пазар посочи в изказването си председателят на КЕВР Иван Иванов.

На първо място става въпрос за засилване на конкурнцията при производители и търговци, на второ място това е пазарът на потребителите и оттам възможността за създаване на конкуренция за качеството на предлагания продукт. Борсата ще се случи благодарение на усилията на няколко български институции - българския парламент, който има отгоорност за енергийните закони, миинстерсто на енергетиката, което има отговорност за провежданена енергийната политика в страната и Бългаския енергиен холдниг с неговите дружества, които трябва да дадат пример за отработването на борсата и регулаторът който има отговорности за този процес, подчерта Иван Иванов.БНЕБ
КЕВР
По статията работи:

Маринела Арабаджиева