ЕМИ: Прилагането на антикризисни мерки в енергетиката трябва да балансира, а не да дестабилизира допълнително пазара

Енергетика / България
3E news
952
article picture alt description

Минимален ценови ефект за клиентите за сметка на сериозен финансов риск за енергийните компании и внасяне на допълнителна нестабилност в енергийния сектор. Това би бил резултатът от планираните от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) промени в Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (ДПИ), чието обществено обсъждане се проведе на 08.10.2021 г.

Мотив за предложените промени са ангажиментите на регулатора за ограничаване на негативното влияние на високите борсови цени на електроенергията върху небитовите потребители. Те бяха обявени на 6.10.2021 г. и подложени на обществено обсъждане два дни по-късно.

По същество, подходът на работната група на КЕВР залага на силно орязване на приходите на ДПИ лицензиантите, като основна мярка за намаляване на цените за небитовите клиенти - частни, държавни и общински компании и бюджетни структури - получаващи електроснабдяване от ДПИ. В момента, по официални данни на КЕВР, от ДПИ се снабдяват 256 хиляди небитови потребители на ниско напрежение, или 41% от всички потребители, купуващи от свободния пазар на електроенергия. Това означава, че ще се взимат средства от едни компании (каквито са ДПИ лицензиантите), за да се постигне ефект за други компании – тези, които не са си намерили търговец на свободен пазар.

С предложените промени в Методиката се променя формулата, по която се определя цената на електроенергията от ДПИ, което според регулатора "ще позволи сметките на небитовите потребители на ДПИ да бъдат намалени с 15 лв. до 30 лева на MWh". Мярката ще има краткосрочен характер - в рамките на 3 месеца, считано от 1.11.2021 г., като през това време потребителите на ДПИ следва да сключат договори с доставчици на електроенергия от свободния пазар. По този начин те няма да заплащат електроенергия по цени на ДПИ, където тя е значително по-висока.

В доклада на работната група се посочва, че средната продажна цена на електроенергията на ДПИ е обвързана с цената на електрическата енергия на пазарен сегмент „Ден напред“ на организирания борсов пазар на електрическа енергия, която през последните месеци достига екстремни нива. С промяната в Методиката временно на компонентата за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“ се налага таван, независим от разходите на дружествата - 5%, но не повече от 10 лв./МВт. Заедно с това, променя се и формулата за изчисляване на цената на ДПИ като съотношението цена на пазара ден напред и цената за недостиг на балансиращия пазар се променя от 80:20 на 90:10. По този начин допълнително се опорочава функцията на доставчика от последна инстанция, тъй като се създава нов сегмент с регулирани цени.

В резултат, клиентите няма да заплащат реалните разходи за покупка и балансиране на енергия, а разликата между разходи и приходи ще се покрива от ДПИ лицензиантите, които вече ще имат и граница на приходите си. Всичко това се случва, след като от това лято ДПИ лицензиантите са принудени да реализират неимоверно повече разходи за обслужването на рязко увеличения брой малки стопански и бюджетни клиенти, които не си намериха доставчик от свободен пазар и бяха служебно прехвърлени на ДПИ по силата на действащите правила.

Важно е да се отбележи, че 2/3 от тези клиенти са с потребление на средностатистическо домакинство и за тях фактическият резултат от тази промяна няма да бъде повече от 1-2 лева месечно. Цената за този минимален ефект, който не решава генералния проблем с високите цени на електроенергията, обаче, ще бъде програмиран дефицит в приходите на ДПИ компаниите. Този дефицит ще засегне не само тяхната финансова стабилност, но и ролята им на „спешна помощ“ в българската енергетика. Трябва да е ясно, че независимо от промяната в цената, предложена от КЕВР, мнозинството клиенти на ДПИ (особено общинските и ВиК дружествата) отдавна изпитват затруднения да си покриват месечните разходи за електроенергия и това също се отразява на финансовото състояние на ДПИ лицензиантите.

Безспорно трябва да се намерят механизми да се намали финансовата тежест за небитовите клиенти (особено като се има предвид бъдещото излизане на битовите потребители на пазара и фактът, че отново може да се изпадне в подобна ситуация), но тези механизми не трябва да са за сметка на който и да било друг участник в енергийния пазар – било то частна или държавна компания. И вероятно е време държавата да отговори на въпроса защо липсваше ясна, продължителна и насочена информационна кампания към малкия бизнес, вместо да се търси начин как един проблем да се прехвърля от болната на здравата глава.

Институтът за енергиен мениджмънт смята, че ако се реализира предложението на КЕВР за намаляване цените на ДПИ, обсъдено на 08.10.2021, това може да доведе до непредвидими последствия за сектора.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща