НАЧАЛО » българия

ЕК разглежда жалбата на България заради гръцкия 26-процентен данък

Комисията ще направи оценка на потенциалния негативен ефект на налога върху общия пазар

fb
3E news
fb
08-04-2015 03:40:00
fb

Европейската комисия (ЕК) ще разгледа жалбата, изпратена от българското финансово министерство, за налагането от страна на Гърция на данък от 26% върху сделките и трансакциите от България, Кипър и Ирландия. Това е потвърдил говорителят на институцията Аника Брайдхард.

По нейните думи от Комисията ще търсят изясняване на обхвата на закона, свързан с налога. На база на това ще бъде направена оценка на потенциалния негативен ефект върху общия пазар.

„След като тази оценка бъде направена, Комисията ще вземе необходимите решения, за да гарантира съответствие с европейското законодателство – ако това се налага”, казва още Брайдхард, цитирана от БНР.

 

Миналия понеделник Министерство на финансите сезира ЕК заради въведения от Гърция данък. Тогава министър Владислав Горанов изпрати писмо по този тема до европейския комисар по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси, съобщават от ведомството.

В писмото се посочва, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз (ЕС) и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на съюза. Според Горанов въвеждането на подобен налог при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е “дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка”.

 

На заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси във вторник (8 април) по тази тема от ДПС и БСП настояха за предприемането на действия от страна на българското правителство, които да бъдат в отговор на въвеждането на 26-процентния данък от страна на Гърция. От друга страна от кабинета предлагат да се търси решение по дипломатичен път съвместно с подкрепата на ЕК.

По време на заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси депутатът от левицата Румен Гечев заяви, че е необходимо страната ни да предприеме по-сериозни мерки като „сложи на масата на преговорите“ с Гърция ответни мерки по отношение на готвения налог.

От своя страна вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че е необходимо бързо да се влезе в диалог с Атина по този касус. Тя коментира, че ще работи в съдействие с Министерство на външните работи и Министерство на икономиката за решаването на проблема. По нейните думи страната ни ще бъде подкрепена от Брюксел по този казус, тъй като въпросният закон не е консултиран с ЕК, пише http://econ.bg/.

 

 

ЕК
министерство на финансите
Гърция
България
данък
По статията работи:

Маринела Арабаджиева