НАЧАЛО » българия

ЕК: Процедурите срещу България за нарушения в Рила и Пирин няма да бъдат спирани

Една прекратена процедура може да бъде възобновена при наличие на нови доказателства, уточниха евроекспертите

fb
3E news
fb
06-04-2011 12:31:33
fb

Наказателните процедури срещу България за еконарушения в Рила и Пирин няма да бъдат затваряни. Това заявиха експерти от Европейската комисия (ЕК) на среща с представители на екологични организации и жалбоподатели тази сутрин в София, съобщи пред 3Е Михаил Михов от Българска асоциация за алтернативен туризъм (БААТ).

 

Във вторник няколко екоорганизации, сред които "Граждани за Рила" и "За да остане природа в България", изразиха опасение, че от Брюксел смятат да прекратят своето разследване заради липса на видими нарушения. Това стана след като експерти на ЕК посетиха Банско и Сапарева баня, за да направят проверка "на терен" на спорните ски съоръжения над Паничище в Рила и местността "Чалин Валог" в Банско. По време на срещата днес от ЕК отрекоха твърдението, че смятат да спрат наказателната процедура срещу България.

 

"Практиката на ЕК е, когато реши да затвори процедура, да уведоми жалбоподателите поне 4 седмици по-рано, за да имат време за възражения", обясни Жан-Франсоа Бракелан, шеф на правния отдел в Главна дирекция "Околна среда" на ЕК.

 

От Еврокомисията подчертаха, че закриването на една наказателна процедура не означава, че случаят повече не може да се разглежда. При постъпване на нова информация от страна на неправителствените организации, процедурата може да бъде възобновена от мястото докъдето е стигнала. Това не е трудно, тъй като цялата документация и кореспонденция по казуса се пази в Брюксел.

 

На срещата бяха разгледани три основни групи теми: прилагането на законодателството по европейската екологична мрежа НАТУРА 2000, проблемите с управлението на отпадъците в страната и някои общи въпроси, свързани с прилагането на процедурите за изготвяне на екооценки и достъпът на граждани и неправителствени организации до правосъдие.


По статията работи: