НАЧАЛО » българия

ЕК проверява процедурите за строежа на "Южен поток" у нас

Еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер заминава на посещение в Москва в петък

fb
3E news
fb
14-01-2014 04:18:00
fb

Европейската комисия проверява дали България е допуснала нарушения на европейското законодателство с обявения в края на миналата година търг за изграждане на "Южен поток". Това заяви пред БНР говорителят на ЕК Шантал Хюс по повод кратките срокове за участие в процедурата, която съвпадна с коледните и новогодишни празници.

В Еврокомисията знаят, че има тревоги около обществените поръчки за изграждане на българския участък от "Южен поток", каза още Хюз, която е говорител по въпросите на вътрешния пазар. Нашите експерти разглеждат този въпрос. Все още е твърде рано да кажем какви правила трябва да се прилагат и дали някои от тях са били нарушени, но правим оценка на ситуацията и сме установили съответните контакти. Във всички случаи, Европейската комисия отдава голямо значение на правилното прилагане на правилата за обществени поръчки в целия Европейски съюз.

Говорителката уточни, че доколкото знае, в случая става дума не за кандидатстване, а за изразяване на интерес към участие в тръжната процедура и че при подобни случаи се прилагат различни срокове за подаване на документи, като обичайният е минимум 10 дни. Според нея е важно да се изясни какви европейски норми действат, тъй като става дума за международно споразумение и за даване на изключителни права. Хюз обаче подчерта, че във всички случаи европейските норми трябва да се прилагат.

Припомняме, че конкурсът за избор на строители на българския участък веднъж вече бе прекратен през ноември заради кратките срокове, в които чуждестранни фирми не можаха да подадат оферти за участие. Новата процедура бе обявена на 21 декември, а крайният срок за подаване на документите бе 10 януари. С оглед на многото празнични дни е възможно някои от фирмите-кандидати отново да се оплачат заради кратките срокове. До момента във втората процедура по избор са приети документите на 11 фирми. Не е невъзможно конкурсът отново да бъде спряна, за да се даде по-дълъг срок за кандидатстване, но това би се отразило на работния план за строеж на газопровода.

Междувременно от Европейската комисия съобщиха, че в петък комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер ще бъде в Москва, където официално ще информира руския енергиен министър, че двустранните споразумения със страните - участнички в "Южен поток" трябва да бъдат предоговорени. След това двамата ще уточнят следващите стъпки в този процес.

Южен поток
строителство
срокове
Южен поток
срокове
ЕК
По статията работи:

Георги Велев