НАЧАЛО » българия

ЕК отчете „крехък“ напредък на България в борбата срещу корупцията и престъпността

Според Брюксел назначението на „Пеевски“ и Комисията за конфликт на интереси са голям проблем на властта, и счита за положителни действията на Главния прокурор. Мониторингът върху правосъдието остава

fb
3E news
fb
22-01-2014 09:58:00
fb

Европейската комисия отчита като „ограничен и крехък“ напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и реформите в съдебната система. Това е констатацията в проекта на новия мониторингов доклад за страната, който ще бъде одобрен и публикуван в сряда. Той оставя в сила мониторинговия механизъм за поне още една година, предаде БНР.


Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смятат в Брюксел. Междувременно вчера на форум, посветен на еврофондовете, вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова отказа всякакъв коментар по проектодоклада на комисията.


ЕК отчита назначението „Пеевски“ като тежко наследство, което властта трябва да преодолее. Тежки критики се отправят и към към Комисията за конфликт на интереси, оглавявана от Волен Сидеров, както и непрозрачните номинации за конституционни съдии.


Като положителни стъпки пък са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на Главния прокурор Сотир Цацаров, спирането на спорните дарения за МВР и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.


Скандалите с подслушванията и Костинбродските бюлетини са бегло споменати в бележка под линия в политическия доклад и в кратък текст в съпровождащите го технически описания. „Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи“, пише Еврокомисията.


Както и в предишния си доклад от юли 2012 г., ЕК отново отправя 16 препоръки към България, повечето от които се покриват. Мониторингът на Комисията в тази област ще бъде удължен безсрочно, става ясно още от предварителния доклад.

Следващият доклад за България и Румъния ще е след година, а моментът на публикуването им ще бъде определен от следващия състав на Еврокомисията.

 

доклад на ЕК за правосъдието
проект
съдебна система
мониторинг върху правосъдната система
корупция
престъпност
По статията работи: