НАЧАЛО » българия

ЕК откри процедура срещу Българи и Чехия заради споразумение с Русия за въздухоплаване

Подобна процедура има и в още 23 страни от ЕС, но те не са наказани

fb
3E news
fb
06-04-2011 12:42:04
fb

Европейската комисия откри днес процедури за нарушение срещу България и Чехия заради подписани от двете страни споразумения за въздухоплавателни услуги с Русия, съобщиха от пресслужбата на институцията. Еврокомсията се притеснява, че с тези документи може да бъде възпрепятвано еднаквото третиране на европейските авиокомпании и по този наин бъде затруднена конкуренцията между тях. Има основание да бъдат въведени по този начин и такси за прелитане над Сибир, които биха били незаконни съгласно правила на ЕС.Подобни споразумения са подписали и още 23 страни-члени на Европейския съюз и срещу тях също са открити наказателни процедури. Засега обаче няма нито една наказана страна. Процедурата е много дълга и тежка.", обясни пред 3Е Михаил Захариев, главен секретар на Генерална дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация". По думите му най-вероятно до наказание за България няма да се стигне. Той обясни, че споразумението на България и Русия е било актуализирано през миналата година.

 

Захариев обясни, че проблемът идва оттам, че Русия е по-консервативна по отношение допускане на чужди оператори, които да извършват полети от и до Русия към различни точки извън страната. Според разпоредбите на Европейския съюз обаче авиокомпания на дадена държава има право да извършва полети от която и да е страна-членка на ЕС до трета страна. Затова според комисията подписаните споразумения с Русия може да нарушават конкуренцията.

 

По отношение на въвеждането на такси за прелитане на Сибир, Захариев обясни, че това е, защото при полети на дълги разстояния, например от Европа до Хонконг, прелитайки над Сибир, разстоянието се скъсява и по този начин се спестяват разходи.Процедурата за нарушение, открита от Европейската комсия, разглежда два основни аспекта. Единият е, че двустранните споразумения за въздухоплавателни услуги между отделна държава-членка и трета държава трябва да включват "клауза за назначаване на ЕС", според която разпоредбите се прилагат еднакво за всички авиокомпании от ЕС, а не само за тези от въпросната държава-членка.

 

От комисията посочват, че Русия е една от малкото държави в света, която не приема да третира по еднакъв начин всички превозвачи от ЕС и не е съгласна условията в двустранните споразумения да включват "клауза за назначаване на ЕС" и да важат за всички. Другият аспект е плащането на такси за прелитане над Сибир. Над 420 млн. долара са платили през 2008 г. европейски превозвачи като голяма аст от парите са били дадени директно на руската авиокомпания "Аерофлот".

 

За ЕК това е нарушение, защото по този начин авиокомпаниите са принуждавани да сключват търговски договори с конкурентна за тях компания. Комисията е дала срок от 2 месеца на страни, срещу които е открила процедури, да дадат официални уведомителни писма.


По статията работи: