НАЧАЛО » българия

ЕК: Възобновяването на АЕЦ „Белене“ представлява нов проект, започвате процедурата за одобрение от кота "нула"

fb
3E news
fb
22-11-2018 10:46:00
fb

Възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на член 41 от Договора за Евратом, заявяват от Европейската комисия в отговор на питане на евродепутата Светослав Малинов (PPE) относно проекта от 17 септември 2018 г.

Според енергийни ексепрти това означава окончателен край на проекта, който раздели обществото в България - част от хората, включително експертни среди в енергийния сектор, го отрича напълно, а друга, при това значителна част, го подкрепя безкомпромисно. "Проектът АЕЦ Белене може да бъде смятан за приключен. Официален отговор на Европейската комисия, на въпрос на Светослав Малинов, много ясно и категорично посочва, че проектът е преустановен през 2012 г. и всеки нов опит за изграждане на АЕЦ Белене ще се разглежда като "нов проект". В този смисъл той трябва да започне от 'кота нула', по новите (завишени) критерии на ЕС", коментира Светослав Малинов във видео, разпространено във Фейсбук. Дали това е най-точното и вярно тълкуване на отговора на ЕК все още не е ясно, тъй като трябва да се произнесат и българските власти и да обяснят какво означава тази позиция на ЕК за бъдещето на проекта.

А ето и самия отговор на Европейската комисия:

"Както уважаемият член на Парламента припомня, предишният проект за АЕЦ „Белене“ бе преустановен през 2012 г. Комисията счита, че възобновяването на проекта АЕЦ „Белене“ през 2018 г. представлява нов проект по смисъла на член 41 от Договора за Евратом. Новите проекти, които отговарят на критериите, посочени в Регламент (Евратом) № 2587/1999 на Съвета, се съобщават на Комисията в рамките на сроковете, определени в член 42 от Договора за Евратом. След съобщаването и в съответствие с член 43 от Договора за Евратом Комисията уведомява за своето становище по проекта съответната държава членка, в случая Република България."

За необходимостта от нова нотификация от ЕК българските експерти говорят отдавна, въпреки че не става въпрос за нов по същество проект. Реално българското правителство не е отправяло запитване до ЕК. Затова е важно официалното питане, което ще отправят управляващите и официалният  отговор.

Коментарът на Светослав Малинов:

https://www.facebook.com/smalinovMEP/videos/476927289483936/?t=28

 

 

АЕЦ "Белене"
отговор на ЕК
По статията работи:

Галина Александрова