НАЧАЛО » българия

Експертът Красен Станчев остава скептик по отношение на проекта за АЕЦ „Белене“

Очаква се процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ да бъде представена през новата седмица, започваща на 5 ноември

fb
3E news
fb
03-11-2018 06:23:00
fb

Експертът и основател на Института за пазарна икономика Красен Станчев остава скептик по отношение на проекта за АЕЦ „Белене“. В интервю за радио „Фокус“ в събота, 3 ноември, той прогнозира, че страната ни няма да намери стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене. Той потвърди за пореден път отстояваното от дълго време лично становище, че проектът за атомната централа е излишен, защото дори и при затваряне на въглищните централи вътрешното потребление ще бъде покрито.

„Първо, проектът е излишен, тъй като дори при затваряне на някои от въглищните централи, до 2040 г. България има капацитет да произвежда 42 млн. МВтч, докато потребява 13 млн. по-малко. Тоест, трябва да се намери кой ще купува този ток, който новата централа би произвеждала. Второ – в разплащателната система на българската енергетика има толкова дупки, че ситуацията граничи с хаос. Евентуален инвеститор би могъл да приеме тази апортна вноска – цялата стойност на централата по мои пресмятания е около 4500 лв. на всеки данъкоплатец в България“, каза Станчев. АЕЦ „Белене“ трябва да бъде включена в новата енергийна стратегия, която има цел премахването на т.нар. кръстосани субсидии, обясни още той. Според Красен Станчев, струпването на толкова много нерешени проблеми, като сеизмологичните рискове, отдръпването на потенциални инвеститори и десетки хиляди пряко засегнати семейства само засилват хаоса в енергетиката, уточнява агенцията думите на експерта.
 
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова в петък по време на изслушването в комисията по енергетика в Народното събрание каза, че ако няма някакви сериозни корекции, които се налагат, няма пречка до края на годината или в началото на следващата година процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ да бъде обявена.

„За да стане възможно час по-скоро да разберем каква би била съдбата на един такъв проект“, уточни тя. „Днес (петък 1 ноември) съм информирала председателя на парламента Цвета Караянчева и председателя на Комисията по енергетика Делян Добрев, че процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е разработена. Срокът беше до 31 октомври“, припомни Теменужка Петкова, като изрази надежда, че от началото на новата седмица, започваща на 5 ноември ще може да бъде представена процедурата.

„Надявам се в рамките на следващата седмица да може да представя процедурата първо пред Министерски съвет, който също взима решение“, коментира тя, като уточни, че е на разпоожение за представяне на процедурата и пред депутатите от Народното събрание.
„На разположение съм, когато депутатите ме повикат, да я представя в парламента“, заяви енергийният министър и допълни, че министерството ще се съобрази с корекциите, които депутатите смятат, че трябва да се направят.

АЕЦ Белене
процедура за избор на стратегически инвеститор
Красен Станчев
Теменужка Петкова
По статията работи:

Маринела Арабаджиева