Експерти на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018: Бъдещето е на електромобилите

Бъдещето е на електромобилите, въпреки, че има какво да се желае и за постигане на по-добри модели. Българската страна има да решава съществени проблеми, свързани основно с инфраструктурата.

Липсват достатъчно зарядни станции, но също така и кадри за инсталирането им. Сервизите за електромобили са рядкост. Все още са малко и хората, които осъзнават ползата  за околната среда от смяната на автомобилния парк. В това отношение страната ни се движи със закъснение.  „Ключовата дума е образованието. Електромобилът дори възпитава по отношение на ползването на електроенергия“, това коментира по време на конференция в рамките на първото  изложение за електромобили -  ELECTRO MOBILITY EXPO 2018, което се провежда за пръв път в България (13 – 16 септември в Sofia Ring Mall ). Председателят на ИКЕМ, най-голямата браншова организация обясни, че разковничето е в изграждането на устойчив образователен модел. Стартирайки от тази цел през тази година вече 300 деца в България ще се обучават по различни специалности в сектора на електромобилите, както в средните, така и във висшите училища в страната ни.

Целта на Европа е към 2025 г. е 20 % от произведените автомобили от европейските производители да са електрически – т.е. електромобили. Към 2030 г. вече се говори за постигане на 40 %. Това припомни на присъстващите на конференцията търговският директор на Мото-Пфое Александър Костадинов.  През следващият месец предстои Европейският парламент да определи новите стандарти за емисиите за производителите на автомобили. За 2025 г. намерението е за 45 % намаляване на въглеродните емисии, тоест всеки трябва да си представи какво предстои, каза той като добави, че например през 2021 г. изхвърлянето на емисиите на един километър трябва да е от порядъка на 95 грама. При неспазване ще има санкции. Това означава бум на електромобилите за сравнително кратък период от време, обясни още той.

В рамките на конференцията присъстващите разискваха на професионално ниво инфраструктурата, качествата на батериите, двигателите, моделите електромобили, подготовката на специалисти за бранша. Изложението бе открито от заместник-министъра на околната среда  и водите Николай Кънчев.

Гост на изложението бе и председателят на Комисията по околната среда и водите към НС Ивелина Василева, която разгледа с интерес експонатите на ELECTRO MOBILITY EXPO 2018 и се присъедини към работата на конференцията: „Развитие на електромобилността в България“, която се проведе в първия ден на изложението в Cine Grand.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари