НАЧАЛО » българия

Еколози: 220 малки ВЕЦ нарушават европейски директиви

fb
3E news
fb
14-07-2015 12:25:00
fb

220 ВЕЦ са в нарушение на всички европейски директиви и мерките, предписани през 2010 г. за привеждането им в съответствие с директивата за природните местообитания, не са изпълнени. Това е констатацията на наша жалба до ЕК, заяви Андрей Ковачев от Сдружението за дива природа "Балкани" на пресконференция.

В началото на месеца еколозите са изпратили жалбата до ЕК във връзка с малките ВЕЦ.
Ако не се предприемат спешни мерки, ние настояваме ЕК да заведе дело срещу България, предупреди Ковачев.
220 са малките водноелектрически централи, които са построени и функционират в защитените зони от "Натура 2000", заяви Ковачев. В участъците, в които са построени, няма живот. Защитените зони от "Натура 2000" са създадени, за да опазват ценна природа, там би трябвало да има защитени видове риба, но те вече не се срещат в тези реки, там би трябвало видрата да се размножава, но няма видри в река, в която няма вода, описа ситуацията той. Ковачев предупреди, че например в реките в Родопите вече няма раци и че ако не се вземат мерки, скоро трябва да ги показваме като музейни експонати.
Реките вече имат работно време - пролетно време може да имат вода, но през лятото - да са сухи, коментира Ковачев. 
Димитър Куманов от риболовния клуб "Балканка" посочи, че е създаден сайт за наблюдение на ВЕЦ и досега има заснети 55 централи. Наблюдението е по два критерия - да имат работещи рибни проходи и да има вода в реката. Според него липсват нормативни документи, свързани с проектирането на ВЕЦ. 
Иван Христов - ръководител на програмата "Води" на WWF, обърна внимание и на проблема с крайречната растителност, тъй като се налага изсичането й. Крайречните гори имат ключово значение за опазване на бреговете от ерозия, коментира той. Според него над 80 процента от достъпния енергиен ресурс на реките вече е усвоен, останали са около 20 процента и те са в най-трудните за усвояване места - в долните течения на реките. Това са най-рисковите места и се увеличава рискът от наводнения, предупреди той. 
Според данните им пряко унищожени в резултат на дейността на ВЕЦ са повече от три процента от главните реки в "Натура".

 

 

еколози
ВЕЦ
WWF
Натура 2000
По статията работи:

Маринела Арабаджиева