НАЧАЛО » българия

Екокоалицията се усъмни в конкурса за директор на Природен парк "Русенски Лом"

fb
3E news
fb
22-07-2014 10:02:00
fb

Коалиция „За да остане природа в България” предупреждава за съмнителен конкурс за избор на директор на Природен парк "Русенски Лом". 

На 21 юли се състоя конкурс за нов директор на парка, проведен и организиран от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ). Беше допуснат и независим наблюдател от инициативата "Прозрачни планини", членът на управителния съвет на Сдружение за дива природа "Балкани" - Андрей Ралев, благодарение на който коалиция „За да остане природа в България” успя да следи процедурата и да оцени кандидатите.

На конкурса са се явили двама кандидати - досегашният изпълняващ длъжността директор Цонка Христова и Димитър Пейчинов. Комисията на конкурса е съставена от пет длъжностни лица от ИАГ от три дирекции.

Процедурата се състои от тест и въпроси. Всеки кандидат е допуснат до тест, последван от събеседване с 3 въпроса с оценка от 0 до 5, като в последния  има и изискване за представяне на визия за бъдещото развитие на парка.

Цонка Христова даде 28 от 30 верни отговора на теста, а Димитър Пейчинов - 26. На събеседването Цонка Христова представи визия за бъдещето развитие на парка, а Димитър Пейчинов – не. Изненадващо преди събеседването имаше дискусия по настояване на Димитър Пейчинов за отстраняване на независимия наблюдател, но в крайна сметка до това не се стигна.

След приключване на конкурса Андрей Ралев заяви: "За мен представянето на Цонка Христова беше компетентно. Тя показа добро познание на материята и има ясна концепция за бъдещото му развитие. На въпросите отговаряше бързо, пространно и с конкретни примери. Видимото впечатление от представянето на Цонка Христова беше за наличие на задълбочен опит в управлението на защитените територии.

Представянето на Димитър Пейчинов беше кратко. Отговорите на въпросите бяха общи, твърде теоритични, без практически познания. Димитър Пейчинов не представи визия за управление и развитие на природния парк, коментира Ралев.

Комисията трябва да даде своите оценки в тридневен срок.

Коалиция „За да остане природа в България” припомня, че напоследък зачестиха назначения в природните паркове на лица без достатъчно опит и подходящо образование и припомни случая с избора на Али Алиев за директор на Природен парк "Българка". 

Природен парк "Русенски Лом"
Коалиция "За да остане природа в България"
Андрей Ралев
директор
конкурс
По статията работи: