Евродепутатът Светослав Малинов и министър Петкова отново в задочен спор за АЕЦ „Белене“

Евродепутатът Светослав Малинов продлъжава да твърди, че проектът за АЕЦ „Белене“ е нов и по този повод влезе в задочен спор с министърът на енергетиката Теменужка Петкова. В частност става въпрос за това дали дейностите по проекта трябва да започнат отначало.  

„Становището на ЕК означава, че АЕЦ „Белене” е нов проект и от тук нататък новият инвеститор, който още не го знаем, влиза в тази тежка процедура, която започва отначало“. Това каза в предаването „Тази сутрин” по БиТиВи евродепутатът Светослав Малинов.
„Проблемът на г-жа Петкова е, че тя си въобразява, че спори с мен. Всъщност тя трябва да се изправи пред фактите и пред становището на Европейската комисия”, категоричен беше той.

Евродепутатът Малинов твърди, че настоящият проект е нов, поради прекратяването преди години.  „Българското правителство е прекратило този  проект през 2012 г. и затова той е нов. Но е нов, не само защото е прекратен от Народното събрание, а защото има нова структура на финансиране, нов инвеститор, който дори не го знаем”, допълни Малинов.

По думите му този нов инвеститор сега влиза в тежка комуникация с ЕК, която ще трае години, докато се изготви новият пакет.
Според евродепутатът, за да не плащаме неустойки, всеки следващ инвеститор трябва да бъде информиран в самото начало на преговорите лично от Теменужка Петкова, че той влиза в нова процедура.

Индиректно евродепутатът обвини енергийният министър в говорене на неистини.

Припомняме, че евродепутатът Малинов, проявявайки самоинициатива преди две седмици публикува отговор на Европейската комисия за проекта за АЕЦ „Белене“, но не на официално запитване от страна на правителството, а на свое такова. За всички е ясно, че в такъв процес е важно как и какъв е бил въпроса. Освен това остава открито и дали това не е умишлено насаждане на мнението, че отговорът на ЕК е официален.

Още преди време експерти от сектора коментираха за 3e-news.net, че страната ни ще трябва да иска нотификация от ЕК, но това е свързано по-скоро с новите постфокушимски изисквания. Самият проект иначе бе подложен на стрес тест след въвеждането на новите постфокушимски изисквания и доказа, че отговаря на тях.

Депутатът от европарламента засегна и темата с отработеното ядрено гориво, коментирайки , че не е тайна периодичността и количеството, което трябва да се извози. „А именно, всяка година най-малко 50 тона отработено ядрено гориво трябва да се извозват. Нямам представа дали това се спазва”, отбеляза Малинов.

„Това е част от публичната информация. Българското правителство само си е записало тези задължения в своята стратегия за безопасност“, каза той. Вероятно обаче Малинов не е чел отчетите на атомната централа и не е попитал АЯР или централата, а това са основните  източници на официална информация. Така например по отношение на ОЯГ, в отчета за деветмесечието на АЕЦ „Козлодуй“ се посочва, че „през първото полугодие на 2018 г. приключи издължаването към ФГУП „Маяк“ за осъществявания превоз на ОЯГ в края на 2017 г“.  

Преди процеса на самото извозване има задължителни процедури, свързани с безопасността. Те касаят и съответни срокове.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари