НАЧАЛО » българия

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е най-желаният работодател в страната

fb
3E news
fb
27-02-2014 12:05:00
fb

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" удари в земята митниците като най-желано място за работа. За всяка от общо 29 свободни позиции в централата в момента се състезават по 88 души на конкурсен принцип, пише вестник "Труд".

За сравнение през 2013 г. за всеки свободен митничарски щат са се състезавали по 15 души, или близо 6 пъти по-малко. Според статистиката на бюрата по труда сегашното ниво за безработица предполага за едно работно място да се борят максимум по 30-40 души.

ТЕЦ "Марица-изток 2" обяви 29 работни места през януари, а срокът за подаване на документи изтече в понеделник. На конкурса са се явили 2568 желаещи, които са подали 5200 заявки, тъй като някои участници са кандидатствали за повече от едно работно място.

За сравнение в митниците през м.г. за 85 места са се състезавали 2573 души.

Според обявата тецът търси повече хора със средно и средно специално образование - булдозеристи, монтьори, машинисти, заварчици и др. Само няколко позиции са за висшисти - счетоводител, юрисконсулт, инженери.

Въпреки че повечето от работните места предполагат работа при шум, вибрации, запрашеност и дори на открито, това не е уплашило кандидатите.

"Пробваме се хиляди, защото заплатите са големи в сравнение с всички останали работодатели в региона и централата предлага много допълнителни придобивки", обясни пред "Труд" един от кандидатите, пожелал анонимност.

Освен това много от обявените места не изискват опит на подобна позиция. Само за пет е нужен минимален - от 1 до 3 години.

От държавната ТЕЦ казаха, че към момента не могат да дадат по-подробна информация колко точно души се състезават за всяка отделна позиция, тъй като предстои отсяване на кандидатите и после събеседване с останалите в конкурса. Двете пресявания ще се извършат от специално назначени за това комисии, които ще са различни една от друга.

ТЕЦ "Марица изток 2"
Най-желаното място за работа
По статията работи:

Галина Александрова