НАЧАЛО » българия

Държавата погва концесионерите нарушители

Икономическото министерство, НАП и МВР ще правят инспекции и ще ограничават незаконния добив

fb
3E news
fb
07-02-2014 05:20:00
fb

Министерство на икономиката и енергетиката е проверило три концесионни находища на случаен принцип като и при трите са открити нарушения. Това заяви днес заместник-енергийния министър Анна Янева по време на Обществения съвет по енергетика днес. „Направихме аерофотометрично заснемане като и при трите находища открихме разлики в добитите и отчетени пред нас материали. При две от находищата концесионерите са надхвърлили средно с 20% договорените им площи, каза още Янева.

Тя заяви, че ще поиска обяснение от собствениците на обектите за нарушенията, като след това те ще трябва да платят концесионна такса. Янева припомни, че след това МИЕ ще наложи санкции на нарушителите, които при първо провинение е между 50 и 100 хиляди лева. При повторно нарушение санкцията стига до половин милион лева.

Това бе пилотен проект, но ще продължим с всички концесии, работещи по открит способ, каза зам.-мнистърът. Тя обаче не уточни дали в случая става въпрос за добив на инертни материали.

Министерството на икономиката вече е сформирало и работна група за проверка на незаконния добив по концесиите. В нея ще участват груп на НАП, МВР и икономическото министерство. Според Янева ефектът от мерките ще бъде изключително голям. Малко по-късно по време на обсъждането синдикатите обясниха, че в момент 90% от материалите използвани при строителството на магистрала „Струма“ са незаконни.

„Не съм запозната с този въпрос, но се заемам да го проверя“, обясни вицепремиерът Даниела Бобева. Тя припомни, че до момента от Министерски съвет са отнели концесиите на около десет фирми, а икономическото ведомство подготвя анулирането на още толкова. Продължава и работата по минната стратегия като се очаква в най-скоро време тя да бъде представена, каза още Бобева.

Концесии
проблеми
незаконен добив
Анна Янева
Даниела Бобева
По статията работи:

Георги Велев