НАЧАЛО » българия

Дърва за огрев вдигат дела на произведената енергия от ВЕИ в България

Бизнесът настоява да се използва потенциалът за производство на топлинна енергия от биомаса

fb
3E news
fb
15-09-2011 01:29:23
fb
 

 Националния статистически институт отчита дърва за огрев като производена енергия от биомаса. Това увеличава дела на енергията от възобновяеми енергийни източници до 11.1% за миналата година и показва, че България преизпълнява целите за производството й, поставени от ЕК, заяви председателят на Българската асоциация на производителите на екологична енергия Велизар Киряков пред участниците в дискусията за новия закон за ВЕИ, организирана от Български енергиен форум.

 

 

По данни на икономическото министерство делът й е 11.1%, но според асоциацията той е 6.3% за миналата година. България няма да може да изпълни целите си за 16% дел на ВЕИ в общото производство на енергия до 2020г, каза Киряков.  Ако се извадят дървата за огрев заради ниският коефициент полезно действие, които имат при изгарянето, България няма да може да изпълни целите за производство на енергия от биомаса, коментира председателят на Българската асоциация за устойчива енергия Костадинка Тодорова пред 3Е.

 

 

Според Антон Иванов от Български енергиен форум междинните цели за производството на екоенергия вече са изпълнени, но до 2020г трябва да бъдат въведени нови технологии за производство на енергия и топлинна енергия от биомаса. Той посочи, че потенциалът за развитие е биомасата, която в момента заема 70% в общото производство на топлинна енергия.

 

Асоциацията вече е сезирала  Евростат за разминаване в отчитане и са поискали промяна в методиката. Според тях трябва да използват данните на Агенцията по горите към земеделското министерство за използваната дървесина.

 

Държавата да продължи подкрепата си за производство на топлинна енергия от биомаса, предлагат от Българския енергиен форум. В момента законът дава 20 годишен договор за изкупуване на електроенергията от биомаса и преференциални цени.  От ДКЕВР обещават промени в наредбите за присъединяване към газовата и топлопреносната мрежа, които да позволят включването на производители.

 


По статията работи: