НАЧАЛО » българия

Драгомир Стойнев не знаел, че в договора за АЕЦ "Белене" липсва адекватна клауза за прекратяване

fb
3E news
fb
19-09-2018 10:54:00
fb

За АЕЦ „Белене” досега са похарчени 3 млрд. лв., а имаме само една площадка. Крайно време е България да започне да инвестира в енергийни мощности”. Това каза в предаването „Тази сутрин” на bTV Драгомир Стойнев от БСП, който беше енергиен министър в кабинета „Орешарски“. Той изрази опасения, че удължаването на живота на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да е достатъчно и страната ни може да бъде извадена от клуба на ядрените държави.

Стойнев уточни, че договорът за АЕЦ „Белене”, подписан 2004 – 2005 г., е без конкретна клауза за прекратяване с архитект-инженера по проекта в лицето на компанията „Уорли Парсънс“.

Бившият енергиен министър не отговори на доста от въпросите и в частност именно за липсата на клауза за прекратяване на договора. Той обаче се позова на думите на шефа на НЕК Петър Илиев, избягвайки конкретиката. Излиза, че енергийният министър Стойнев не е знаел за липсата на тази клауза.

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която коментира други политически теми, също обърна внимание, че Стойнев заобикаля въпросите и не отговори конкретно нищо за АЕЦ „Белене“.

Именно към Драгомир Стойнев обаче има доста въпроси, касаещи проекта „Белене". Като министър на енергетиката той започна преговори с „Уестингхаус“ с блокове АР-1000 и дори в последните часове на правителството "Орешарски" подписа предваителен договор с американската компания, който създаде допълнителни главоболия на наследника му на министерския пост. Експерти подозират, че тази акция не е била случайна.

Преди два дни изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев обясни пред БНР, че в договора, който е бил сключен преди години между Националната електрическа компания (НЕК) и компанията архитект-инженер по проекта за АЕЦ „Белене“ – фирмата „Уорли Парсънс“, липсва клауза за преустановяването му, в случай че бъде прекратен основният договор за изграждането на централата от руската „Атомстройекспорт“.

Така просто е било въпрос на време НЕК отново да бъде осъдена, уточни той.

Арбитражният съд отсъди да бъдат платени на „Уорли Парсънс“ близо 32 милиона евро. Общо 265,863 млн. евро е изплатила НЕК на компанията до прекратяването на договора.

„Този договор не защитава по никакъв начин инвеститора“, заяви Илиев. НЕК е трябвало да има консултант за всички договори, които се сключват, но никой не е предвидил, че няма да се сключи договор с „Атомстройекспорт“, затова и няма клауза за прекратяване на договора с „Уорли Парсънс“.

„Това е заварено положение, защо няма клауза не мога да знам, договорът не защитава по никакъв начин инвеститора. По подобен начин компанията е била осъдена по проектите „Цанков камък“ и по договора с „Атомстройекспорт“. Осъдени сме да заплатим за извършената дейност по договора и издадени фактури, за извършени услуги, нефактурирани. Но голямата сума е за обезщетение - то е 21, 262 млн. евро при иск за малко над 43 млн. евро“, поясни изпълнителният директор на НЕК. На практика Националната електрическа компания е спестила от първоначалния иск по делото около 23 млн. евро., по думите на Илиев.

Корпорацията „Уорли Парсънс“ (WorleyParsons) има над 100-годишен опит в областта на енергетиката, а първият й офис в България е от 1998 г. , когато се включва като консултант в модернизацията на блокове 5 и 6 в АЕЦ „Козлодуй“.

 

АЕЦ Белене
Уорли Парсънс
НЕК
архитект-инженер по проекта за АЕЦ Белене
Драгомир Стойнев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева