ДКЕВР обсъжда искането на "Българска енергийна борса" да стане оператор на пазара на ток

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще разгледа днес на открито заседание заявлението, подадено от „Българска енергийна борса” АД за издаване на лицензия за дейността „организиране на борсов пазар на електрическа енергия“. Частната компанията още през есента на миналата година поиска да бъде борсов оператор на енергийната борса у нас, но от ДКЕВР тогава отказаха да разгледат лицензията, защото бяха заети с отделянето на Енергийния системен оператор от НЕК. В момента ДКЕВР трябва да създаде и балансиращият пазар на енергия, а чак след това да се мисли за борсова търговия.

Още през миналата година „Българска енергийна борса“ обяви, че редица международни компании са подкрепили начинанието и ще участват в структурирането на пазара, под егидата на БЕБ. Впоследствие обаче част от обявените компании се разграничиха от намеренията на българското дружество.

В края на годината енергийният министър Драгомир Стойнев обяви, че държавата ще създаде свое собствени дружество за оператор на бъдещата енергийна борса. Така през януари бе създадена „Българската независима енергийна борса“ под шапката на БЕХ, която ще използва опита на ЕСО при структурирането на пазара.

„Българска енергийна борса“ е заявила пред ДКЕВР, че има има сключени договори с „Енергийна финансова група” АД, „Аркадия Сървис” АД и „Мост Енерджи” АД, които ще предоставят на компанията достатъчен и квалифициран персонал, за да може да упражнява исканата лицензия. Експертите на ДКЕВР обаче смятат, че няма достатъчно доказателство, че тези специалисти ще работят за компанията. Така и остава под въпрос дали БЕБ има достатъчно експерти и опит в създаването на подобен пазар. От ДКЕВР не са и достатъчно сигурни дали дружеството е технически обезпечено с необходимата информационна система и платформа за борсова търговия.

„Представеният бизнес план концептуално е разработен като бизнес план за осъществяване на дейност „търговия с електрическа енергия“ и не съответства на дейността „организиране на борсов пазар на електрическа енергия“, е записано в проекторешението на ДКЕВР. В този смисъл планът не отразява факта, че организаторът на борсов пазар извършва администрирането на всички сделки на борсовия пазар на електрическа енергия, т.е. не е страна по сделките, а техен организатор. Не е развит и принципа на определяне на равновесни и референтни цени на електрическата енергия, съгласно търсенето и предлагането, както и липсват мерки за случаите, когато предлагането не е достатъчно или няма търсене.”
Изказаното мнение по всяка вероятност означава, че ДКЕВР са на път да откажат искането за лиценз на БЕБ. От комисията те първа ще разгледат и искането на държавното дружество - „Българска независима енергийна борса“ за получаване на лиценз за дейността.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
3 коментари
 • 2 0
  3
  Велко Кобургов
  Отговор на коментар #1 от Кобург Велчев:
  Трудно е да се обясни на българина, че не цените на тока са високи, а нашия стандарт на живот е една жалка картинка. Така че за партиите е много лесно да манипулират народа, използвайки ЕРП-тата, прехвърляйки на тях вината за бедността на народа, за която на практика са виновни алчните политици. И изобщо в една такaва ситуация хората са изключително лесно манипулируеми, както видяхме и по време на протестите, когато всякакви вчерашни политици се опитаха да прокарат идеите и лозунгите си, да насъскат хората, сипейки всевъзможни лъжи и глупости, да извъртят и опорочат цялата първоначална идея на протестите. И няма никакъв смисъл да обвиняваме Атака, Сидеров, Путин и т.н. Себе си трябва да обвиняваме, ако допуснем да ни лъжат!
  Напиши отговор
 • 0 0
  2
  Борис Бойков
  Отговор на коментар #1 от Кобург Велчев:
  Кобург е прав на 78%! Останалите 22% ги забравя, че Волен и Бойко, докато бяха комбина, смазаха непокорните ръководства на ЕРП със натиск от протежетата ДКЕВР, НЕК, ЕСО и МВР за да овладеят доставките, търговията и бизнеса като цяло, през фирми около ТИМ, Паши, Каратисти и други. И Воленчо беше ударния отряд, но Бойко го прецака и прибра всичко, което е допълнителна причина, лудия да вади пяна на устата, като чуе за Бате. Естествено, че няма как да каже, колко са го изработили от ГЕРБ, по подобни схеми, но поне има основание да си го върне, като пробутва източна комунистическа политика. И простия народ се кефи, как ще бъдат прецакани богатите и монополистите! Защото все трябва да има някой виновен, за това колко сме зле!
  Напиши отговор
 • 0 2
  1
  Кобург Велчев
  Червеният палавник СТОЙНЕВ щял да национализира Западните ЕРП-та у нас. Които бяха продадени за над 800 милиона евро през 2004, а по-късно държавата продаде и още акции от останалите 33%. Т.е. ще ги купим обратно за около 1 милиард евро, а, Стойне ???? Или ще ги национализираме, без дори Съветската армия да влиза у нас ??? ЕРП-тата спазват законите !!!!! И се борят за оцеляване. Но те са притиснати, за пета поредна година, от червената енергийна мафия и про-Съветската АТАКА - да бъдат изгонети от страната. Задължават ги да купуват скъпа ВЕИ енергия, да продават евтино, да не начисляват такси за присъединяване, прекъсване-пускане, отчитане, да инвестират в нова техника ...... И вече са на загуба !!!!!!!! Февруарските протести не случайно тръгнаха от ВАРНА - столицата на ТИМ и Съветските Ребята. Организирани протести срещу Западни инвеститори, уж под формата на борба срещу високи цени. И то само спрямо крайния продавач, който все пак трябва да печели нещо - поне 5%, нали...... А ТОКЪТ до нас минава дълъг път: производство, пренос високо напрежение, трансформиране няколко пъти, пренос ниско напрежение, и чак тогава продажба. Сега Сидеров призна дори заграбването на КРИМ. Защото е слуга на КГБ, Путин и червената мафия. ЗАЩО най-голямата частна компания в енергетиката в света - ЕОН избяга от страната ???? И беше обвинена в кожодерство ???? Отговорът е ясен. Избегна още про-комунистически гаври. След като комунистическата мафия в енергетиката докара ЕРП-тата до загуби и след като успее да ги изгони от страната /това е целта им!!!/, инвестициите у нас съвсем ще секнат. Ще има да тичаме до Китай, Северна Корея и товариш Путин за някоя съмнителна инвестицийка........
  Напиши отговор