НАЧАЛО » българия

ДКЕВР намалява цената на тока от когенерации, за Топлофикация София спадът е със 7,1%

Според комисарите поевтиняването с 10 лева на мегаватчас на тока от столичното парно може да послужи за бъдещо намаление на цените на електроенергията за битовите потребители.

fb
3E news
fb
26-03-2014 01:01:00
fb

С между 1 и 10 лв/MWh да се намали цената на електроенергията, произведена от когенерациите на топлофикациите у нас. Това предлага Държавната комисия за енергийно и водно регулиране в свой доклад, който ще бъде разгледан този петък. Новите префренциални цени на когенерациите трябва да влязат в сила от 1 април. Ако намалението стане факт, то цената на преференциалната енергия, произвеждана от най-голямата и неефективна топлофикация у нас – софийската, се намалява от 259,31 лв./мвтч на 239,66 лв./мвтч. Намалението е 7,6%, става ясно от предложението на ДКЕВР.

При дружеството добавката за високоефективно производство е намалена от 95 лв./ MWh на 85 лв./MWh. Другите две енергийни дружества на които им се намалява с 10 лв./MWh цената за високоефективното производство са „Топлофикация Казанлък“ и „Софиягаз“.

Според комисарите намалението от 10 лева на мегаватчас в цената на тока от столичното парно може да послужи за бъдещо намаление на цените на електроенергията за битовите потребители.  При топлофикационните дружества в Пловдив, Плевен, Бургас, Варна и Враца намаланието на преференциалните цени от когенерациите е между 1,5 и 1,7% или между 3,60 и 3,90 лева на мвтч. При „Топлофикация Казанлък“ и „Софиягаз“ намалението е с 5,1 и с 5,2 на сто или с малко над 14 лв./MWh.

В доклада на ДКЕВР е записано, че с 2 лв. на мвтч се намалява цената на когенерацията на „Топлофикация Велико Търново“. С 1 лв./MWh се намалява цената на когенерациите в топлофикациите в Пловдив, Плевен, Бургас, Варна, Враца и Разград.

Единственото предприятие, на което се увеличават цените на произвежданата електроенергия е ТЕЦ "Брикел". При него производството от когенерацията се увеличава с близо 4% до 121,92 лв./MWh.

От ДКЕВР припомнят, че от 1 април се променя акцизната ставка на използването на природения газ за промишлени нужди. Тя се променя от 0,1 на 0,6 лв. за гигаджаул.

Утвърдените разходи за топлинна енергия не се променят съществено заради вдигането на ставката, обясняват още комисарите.

ДКЕВР
топлофикация
когенерация
производство
По статията работи:

Георги Велев