НАЧАЛО » българия

Кери обеща подкрепа от САЩ за енергийна диверсификация и съдебната реформа

Протест в София заради подозрения за опит да ни въвлекат във война с Русия

fb
3E news
fb
15-01-2015 12:58:00
fb

 


Никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга страна за енергийните си доставки. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери на брифинг в МС след срещата му с премиера Бойко Борисов. Сред основните акценти в разговорите между Кери и Борисов са били енергийната диверсификация в България и създаването на план за енергийно развитие на страната ни, стана ясно от изявленията на двамата държавници. 

Има много големи възможности за инвестиране. Обсъдихме преди всичко значението на енергийната диверсификацията, която не е насочена срещу трети страни.  Кери уточни, че САЩ ще изпрати един енергиен експерт, който да работи с с българското енергийно министерство, "за да помогне да се разработи план, да се разбере какво точно да бъде енергийното бъдеще на страната".

Ключ да има инвестиции е да има прозрачност на инвестициите, колкото по-бързо се въведат реформите, толкова по-бързо ще се създадат възможности за тези инвестиции", каза Кери в изявлението си в МС.

На въпрос предвиждат ли се американски инвестиции в България и дали "Уестингхаус" ще бъде инвеститор у нас, държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта, че тези въпроси са обсъдени по време на разговорите му с президента и премиера. "Няма никакво съмнение има много големи възможности за инвестиране", каза той и подчерта, че Вашингтон подкрепят преговорите на "Уестингхаус" със София за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Никоя страна не бива да бъде зависима от една друга страна за енергийната си независимост, каза държавният секретар.

Знаем, че гражданите се притесняват какво ще стане след спирането на Южен поток, ние сме готови да помогнем на правителството в бъдеще, увери той.

"Обсъдени бяха следните въпроси - регионални и глобални предизвикателства с политически характер, сътрудничество в областта на отбраната и сигурността, енергийната сигурност и диверсификация и върховенството на закона. Сътрудничеството продължава посредством работни групи в следните области - сигурност и отбрана, енергийна сигурност, върховенство на закона и образование и връзки между народите на България и САЩ", оббщи резултатите от срещата Борисов.

Той също отбеляза енергийната тема с акцент върху шистовия газ и сътрудничеството с Уестингхаус за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй":  "По темата за шистовия газ, многократно сме заявявали, че има мораториум по темата, докато се намери технология, която да гарантира чистотата на екологията, тъй като находищата, за които се говори, са в най-плодородната територия на България", каза Борисов.

За проеккта с Уестингхаус той обясни: "Има работна група и ясно съм поискал помощ "Уестингхаус" да бъде инвеститор в този проект и тази работна група ще продължи, включвайки от тяхната "Ексимбанк" да намери схема, която да бъде такава, че да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция, която да е за сметка на дълга", уточни Борисов. Проблемът е, че Ексимбонк всъщност изисква държаавни гаранции, така че включването й едва ли ще ни помогне в опитите да реализираме проект с огромно финансиране, без да го гарантира бюджетът и да така да нарасне държавният дълг.

Интерконекторът с Гърция да се изгради с европейски пари, запознах и партньорите с нашата идея заедно с ЕК за газовия хъб на турската граница, ако действително този проект между Русия и Турция се осъществи, добави още Борисов.

Джон Кери заяви, че САЩ подкрепят идеята за изграждане на интерконектор между България и Гърция.

България живее във времена, изпълнени с предизвикателства. Аз съм тук днес, да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета на България. Като съюзници България и САЩ застават рамо до рамо повече от десетилетие, заяви държавният секретар.

Той не подмина и борбата с корупцията в България. Страната ви трябва да засили своите усилия да спре процесите на корупция, каза Кери, който е работил като прокурор и като такъв е работил по превенцията на корупцията и борбата с пране на пари., разказа той. Нито един регион не е предпазен от корупция, но най-вече трябва да знаем, че всички страдаме от такива неща. Затова САЩ напълно подкрепя България в реформите в съдебната система, каза още той.


Приветстваме да има безвизов режим между САЩ и България. Това би било много положително събитие и за двете страни. Ще продължим да работим по този въпрос и в бъдеще. Има много строги критерии, които трябва да бъдат спазени, за да отпаднат визите за пътуване, каза още Кери. Един от тях е отказите за виза да са под 3%. За България този процент е бил 15,2% за 2014-а г., изтъкна Кери.

Сега е моментът да надградим всичко. Увеличаваме броя на отворените места за българите по програма за обмен на младежи, увеличаваме броя на местата за българи, които да участват в различни програми. Доволен съм, че САЩ си партнират с българските граждани за опазване на културното наследство в тази страна – включително "Св. Тодор" в Бобошево. Посетих ротондата "Св. Георги" и се подсетих за отговорността на всички ни, че трябва да опазим връзката ни с миналото. Да опазим миналото, особено когато древни богатства стават жертва на продължаващи военни действия и грабежи. Ако останем ангажирани и ако можем нашите думи да уплътним с действия, ще смятам, че ще се справим с предизвикателствата да укрепим демокрацията не само в България, но и в региона. Очаквам с нетърпение да работим в годините напред, за да изпълним тези наши цели, добави още Кери.

Американският държавен секретар бе посрещнат с протести в центъра на столицата с руската песен "Свещена война", както и плакати "Кери, върви си у дома".

"Ние сме дошли да направим молитва за мир. В България, Русия, Украйна, Ирак, Иран, в целия свят да има мир и тези сатанисти да престанат да противопоставят християни и мюсюлмани, защото ние всички сме чеда на Господа. Ние сме братя на практика", каза един от протестиращите, цитиран от информационните агенции.

Според участници в протеста, САЩ и политиците искат да направят голяма война. "В момента усилено се говори, както в България, така и по целия свят, във фейсбук, навсякъде, че Джон Кери е дошъл точно за това, да заповяда на нашите слуги да водят бойни действия срещу Русия. Това се говори между хората", добави протестиращият.

 

В световните медии:

БГ и САЩ наблягат върху икономиката и енергетиката, коментира ТАСС. България и САЩ са стратегически партньори и ще развиват двустранното сътрудничество с акцент върху задълбочаване на икономическите връзки, осигуряване на енергия и глобалната сигурност.

Тази позиция изразиха на срещата си президенътт Росен Плевнелиев и държавният секретар Джон Кери.

По време на преговорите Кери потвърди, че "САЩ стоят твърдо зад своите съюзници от НАТО в контекста на ситуацията в източната част на Украйна" и даде висока оценка на приноса на България в хуманитарни операции в Афганистан и Ирак, както и за засилване на отбранителната способност на НАТО в региона на Черно море.

Плевнелиев увери държавният секретар, че ангажиментът на България към НАТО за увеличаване на инвестициите в отбраната ще бъдат изпълнени. Той също така заяви, че постигането на работещо споразумение в рамките на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще позволи изграждането на нов стандарт за икономическо сътрудничество и икономически растеж.

ТАСС отбелязва, че във връзка с посещението на Кери в София са въведени засилени мерки за сигурност.

 

В своя информация агенция Блумбърг отбелязва, че Кери посещава София в момент, когато страната се нуждае от силна подкрепа за слабата й икономика, разчитаща на Русия за 85% от газовите си доставки, както и за борбата й с корупцията.

Агенцията посочва още, че енергийните проблеми на България се усложниха от декември, когато руският президент Владимир Путин обяви закриване на проекта "Южен поток", който трябваше да доставя газ на България и други европейски страни през Черно море. Официален източник от Държавния департамент уточнява, че САЩ работят интензивно с България за намиране на алтернативи, включително за ядрена енергия. Кери също така ще разговаря с българските политици за значението от справянето с корупцията, което би увеличило икономическите възможности.

Би Би Си публикува в сайта си коментар със заглавие "Западни лидери се отбиват в България". Страната е в центъра на международното внимание благодарение на поредица международни посещения, отбелязва британското обществено радио и телевизия. Медията изброява темите на разоговори  - газови доставки, войната в Източна Украйна, международния тероризъм, миграцията и ужасното, според Би Би Си, състояние на българските въоръжени сили.
Часове преди визитата на американския първи дипломат агенция Франс прес публикува материал за посещението на Джон Кери у нас.

Представител на Държавния департамент е заявил пред агенцията: България е съюзник, който се нуждае от силна подкрепа в този момент. Икономиката е в застой и те имат значителни проблеми с енергийната независимост. София участваше в критикувания от Брюксел проект за газопровода "Южен поток", от който Русия се отказа през декември, припомня агенцията и цитира отново източника от Държавния департамент на САЩ, според когото: Не е добре за съюзник от НАТО да зависи 85 на сто от една страна за газовите си доставки. Затова американската политика се стреми да подкрепя разнообразяването на доставките в НАТО и Европейския съюз.

Според Франс прес се очаква Кери да предложи възможността за снабдяване с газ през Гърция. Борбата с корупцията, която е повсеместна в най-бедната страна от Евросъюза, както и борбата с тероризма, също са в списъка с темите за обсъждане, подчертава френската информационна агенция.

Според предварителна информация, от София Кери ще отлети за Париж, където утре ще разговаря с президента и с премиера.

Джон Кери
енергийна диверсификация
корупция
По статията работи:

Галина Александрова