"Дженерал Електрик"с интерес към АЕЦ „Белене“

Американската компания "Дженерал Електрик" проявява интерес към проекта за АЕЦ „Белене“, съобщава в. „24 часа“, позовавайки се на писмо на американската компания до Министерство на енергетиката. Компанията е готова да помага за осигуряване на финансиране на проекта, обезпечено от експортни кредитни агенции,  твърди изданието.
   

"Дженерал Електрик" заяви интерес да участва в проекта "Белене" като доставчик на оборудване и потенциален инженер, уточнява  "24 часа".
Компанията заявява, че може бъде доставчик на различни пакети, включително свързани с оборудване на турбинна зала и на трансформатори.
От "Дженерал Електрик" изразяват готовност и за подкрепа при осигуряване на финансиране, обезпечено от експортни кредитни агенции. Компанията подчертава, че писмото следва да бъде разглеждано като писмо за намерение и очаква Министерството на енергетиката да предостави подробности по проекта.


Припомняме, че за интереса на „Дженерал Електрик“ като доставчик на оборудване стана ясно още през лятото, но тогава бе уточнено, че този интерес не означава стратегическа инвестиция. Новото в случая е, че сега компанията изразяват готовност за подкрепа ри осигуряване на финансиране.

Изданието припомня, че  Министерството на енергетиката е готово с процедурата за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Както е известно тя бе оповестена подробно от министъра на енергетиката Теменужка Петкова.  Очаква тя да стартира в началото на 2019 г. Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари