НАЧАЛО » българия

Делян Добрев: Изкупуването само на комбинирана енергия е задължение според евродирективите, което досега не е спазвано

fb
3E news
fb
24-03-2015 12:28:00
fb


Изкупуването само на енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин е задължение според европейските директиви. Това каза днес в Сливен председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев, помолен да коментира становище на Топлофикация - Сливен, в което се изразява притеснение от редица промени в Закона за енергетиката.

"Високоефективната комбинирана енергия ще се изкупува, няма да се изкупува принудената енергия - тази, в която няма производство на топлинна енергия, а само на електроенергия, защото тя не е комбинирана", заяви Добрев. Той посочи, че това не е приумица на българската държава, а задължение на страната по европейските директиви, което не се е спазвало в продължение на години.

От ръководството на ТЕЦ-Сливен наскоро разпространиха в отворено писмо своята позиция, че промените в закона не са съобразени с конкретните технологически възможности за производство. Според тях дружеството ще се принуди да спре работа през лятото и ще бъде изправено пред фалит, заради невъзможността да се издържа и да изпълнява договорните отношения към клиентите си.

"Проблемът е решен". Така председателят на комисията по енергетика към Народното събрание коментиря и вчерашното съобщение на ЕК за започването на втори етап от наказателната процедура срещу БЕХ, открита през 2013 г., за злоупотреба с господстващо положение на пазарите на доставка на газ в България. По думите му самата процедура била по стар период.

Добрев освен това изрази съжаление, че до момента няма нито един действащ интерконектор.  Румънският, който бил готов през 2014 година, не бил пуснат в експлоатация заради проблеми в подводната част, която трябвало да се изпълнява наново, обясни той. Той коментира и изпълнението на Националната програма за саниране на многофамилни жилища, като заяви, че няма опасност тя да бъде компрометирана.

Председателят на комисията по енергетика към НС бе в Сливен, за да изнесе лекция на тема "Енергетика" пред студентите от Технически университет-Сливен, както и да участва в дискусия по темите "Енергийна ефективност","Пазар на електроенергия в съвременните условия", "Тенденции в развитието на енергетиката".


високоефективно комбинирано производство на електроенергия
Закон за енергетиката
Топлофикация Сливен
Делян Добрев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева