Според бившите енергийни министри Делян Добрев и Драгомир Стойнев нямало външен натиск за спирането на "Южен поток"

Двама бивши енергийни министри, а сега депутати - Делян Добрев от ГЕРБ и Драгомир Стойнев от БСП, опровергаха думите на руския президент, че страната ни се е отказала от проекта „Южен поток“ заради външен натиск.

След срещата си вчера с австрийския канцлер Себастиан Курц Владимир Путин каза, че Русия не иска цяла Европа да е като България, и предупреди ЕС, че ще е глупаво да купува природен газ от САЩ, вместо от Русия.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев прехвърли отговорността за спрения проект върху кабинета „Орешарски“: "Нашите основни критики още тогава бяха, че обществената поръчка, която проведе кабинета "Орешарски", стартира на Коледа и приключи след Нова година - за най-големия по мащабите си проект в България. Пак по време на кабинета "Орешарски" имаше проблеми с комуникацията с ЕК по отношение на този проект.", каза той, цитиран от БНР.

Народният представител от БСП Драгомир Стойнев отрече твърденията на Добрев.

"Тогава ЕК де факто имаше претенции за начина, по който е създадена и самата проектна компания, защо били само между "Булгаргаз" и "Газпром". Тогава имаше претенции към три правителства, няма нищо общо. Въпросът е следният - когато всичко имаше пълната готовност и финансирането беше осигурено за изграждането на този проект, защо ГЕРБ се хвалят, че са спрели три големи енергийни проекта, включително и "Южен поток".

Според Стойнев в Европейския съюз съществуват двойни стандарти по отношение на енергийните проекти:

"И, наистина, там трябва да дадат ясен отговор защо за богатите държави може да има конкретни инфраструктурни проекти, а на по-бедните да се оказва натиск. Върху нас и правителството не е имало такъв натиск, имахме пълната готовност за изграждането на този проект."Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    истината
    Румен Овчаров им каза как е спрян южен поток и какво да се прави по БНТ 1! Точно,кратко и ясно!
    Напиши отговор