НАЧАЛО » българия

Данаил Папазов: Държавата мисли за приватизация на БДЖ "Пътнически превози", но няма кандидати

Искаме от ЕС 1,3 млрд. евро за транспорт до 2020 г. Голяма част от парите отиват за Лот 3 на АМ "Струма"

fb
3E news
fb
27-02-2014 08:31:00
fb

Държавата продължава да търси варианти за приватизация на БДЖ и отдаване на отделни линии на концесия. Възможно е през следващите 7 години да приватизираме БДЖ „Пътнически превози“, заяви пред 3eNews транспортния министър Данаил Папазов по време на общественото обсъждане на споразумението за партньорство с ЕК. Той обаче заяви, че за момента няма кандидати да закупят държавния жп превозвач, който е в много лошо финансово състояние.

Според Папазов добър вариант е да се отдават на концесия жп линии, които да свързват пристанищата, но и тук няма кандидати на този етап. Друга вариант за търсене отдаване на концесия е теснолинейната линия Септември-Добринище, която от години работи на загуба по данни на БДЖ.
Папазов също така припомни, че държавата приодължава да води преговори с германската банка KfW за дълговете на държавните железници, които не се изплащат регулярно. Той заяви, че двете страни са далеч от подписване на споразумение, но не очаква да се стигне и до прибиране обратно на новите машини на Siemens. В момента обаче някои банки партньори си искат парите, потвърди Папазов.

Бюджетът на бъдещата оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ се очаква да бъде 1,9 млрд. евро каза Папазов по време на обсъждането на споразумението за партньорство. По думите му, около 70% от тези средства или над 1.3 милиарда евро ще бъдат разпределени поравно за изграждането на железопътна и пътна инфраструктура.

„С останалите средства ще се инвестира в подобряване на интермодалността при превоза на пътници и товари и развитие на устойчив градски транспорт, чрез изграждането на Столичното метро и Интермодален терминал в град Русе“, каза още министър Папазов. Той допълни, че над 77 милиона евро от бюджета на програмата ще бъдат инвестирани в развитието на информационни системи в корабоплаването и гражданското въздухоплаване. „Целта ни е да се потърси баланс в инвестициите между Северна и Южна България“, допълни още Папазов.

За жп инфраструктурата приоритетно ще се финансират участъците Русе – Варна, Карнобат – Синдел, Пловдив – Бургас и София – Септември. Допълнително чрез Инструмента за свързаност на Европа ще се кандидатства за рехабилитация на участъка Видин – Медковец и София – Драгоман. С това се цели завършването на основните транспортни направления румънска – гръцка – турска граница, както и подобряването на транспортните връзки между основните пристанища в Бургас, Варна и Русе.

Министър Данаил Папазов добави, че в пътния сектор предстои завършването на лот 3 на АМ „Струма”. В зависимост от останалия финансов ресурс по програмата ще бъдат заделени средства за строителството на тунела под Шипка. Пътят „Видин – Ботевград” и магистрала „Хемус“ в участъка Ябланица-Ловеч. Възможно е за строителството на тунела под Шипка да се търси финансиране от китайски фирми, които вече са проявявали интерес към проекта.

В областта на информационните и комуникационните технологии и електронното управление министър Данаил Папазов обяви, че усилията ще бъдат насочени към развитието и използването на иновативни продукти и услуги, чрез въвеждането на различни приложения за електронна търговия, банкиране, обучение, разплащане и други. По думите му, са заложени и мерки за повишаване на квалификацията на ИТ специалистите и цифровата компетентност в другите сектори и особено в малки и средни предприятия. Той подчерта, че приоритетни за България ще бъдат електронизацията и осигуряването на по-лесен достъп до административни услуги за гражданите и бизнеса, както и въвеждането на електронното правосъдие.

Министър Данаил Папазов, каза още че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията вече има изготвен проект на Национален план за инфраструктура за достъп от следващо поколение, придружен от социално-икономически анализ, както и проект на Стратегия за електронно управление и пътна карта към нея.

Данаил Папазов
проекти
ОП Транспорт и транспортна инфраструктура"
тунел под Шипка
АМ Хемус
АМ Струма
жп проекти
По статията работи:

Георги Велев