НАЧАЛО » българия

ГЕРБ: Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" пада драстично

Взетите решения от сегашното правителство водят до увеличение на задлъжнялостта в енергетиката

fb
3E news
fb
26-02-2014 08:55:00
fb

Печалбата на АЕЦ „Козлодуй“ е спаднала драстично и през 2013 г. тя е едва 5 млн. лева. Това обяви бившият изпълнителен директор на централата и депутат от ГЕРБ Валентин Николов, цитиран от „Фокус“. Той припомни, че АЕЦ „Козлодуй“ през 2012 г. е завършил с печалба от 148 млн. лева.
„Първото тримесечие АЕЦ беше на печалба с 66 млн. лева. След спиранията на единия от блоковете, въпреки всичко, за първото петмесечие на 2013 година, АЕЦ „Козлодуй” реализира 25 млн. лева печалба“, каза още Николов. По думите му след отписвания на задължения към НЕК, се реализира тази загуба за първото шестмесечие, което в историята на АЕЦ „Козлодуй” никога не се е случвало.

Според депутатът сега на АЕЦ „Козлодуй“ ще се наложи да тегли заем, за да може да удължи живота на блокове 5 и 6 на централата. Този заем ще трябва да се плати от всички български граждани смята още Николов. Той не коментира възможността атомната ни централа да вземе корпоративен кредит. Официалните финансови резултати на АЕЦ „Козлодуй“ все още не са обявени като се очаква това да се случи в следващите дни.
„НЕК преживява едно дежа вю, защото през 2009 година, поради влошените финансови показатели, повишиха цената на кредитния ресурс, който консорциумът от банки, с водеща банка „Париба”, беше дал на НЕК“, смята още Николов. Три години след това, финансовото състояние на обществения доставчик се подобряваше.

„Няколко решения започнаха да декапитализират дружествата и да наливат пари в НЕК, но това въобще не помогна в процеса“, смята още депутатът. Той заяви, че ясно се вижда как нарастват задълженията в енергийната система през миналата година и положението се е влошило именно поради взетите решения. „Чуваме колко е зле енергетиката, но те намирали резерви, затова намалявали цената на тока... Къде са тези резерви? Тези резерви, за съжаление, ще лъснат, в резултатите на дружествата”, смята Николов.

Валентин Николов
АЕЦ "Козлодуй"
печалба
задлъжнялост
По статията работи:

Георги Велев