ГЕРБ и ДПС ще подпишат с "особено мнение" доклада на временната комисия за ЧЕЗ

Източник: БГНЕС

ГЕРБ и ДПС ще подпишат с особено мнение доклада за дейността на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България. Решенията обаче бяха приети с 9 гласа „за“. Председателят на комисията Желю Бойчев от своя страна коментира пред журналисти, че целите са частично изпълнени,  а отговор за това кой и с какви цели купува активите на ЧЕЗ в България не е намерен.

Ето решенията, които одобри комисията:

1. Приема се докладът за дейността на временната комисия.

2. Министерски съвет (в първия вариант е министъра на енергетиката) да извърши задълбочен анализ относно изпълнението на заложените цели на правителството в приетата Стратегия за приватизация на електроразпределителните дружества в Република България (приета с решение № 426 от 11.06.2003 г. и одобрена от Народното събрание на 29 юли 2003 г.). Обект на анализа и оценка трябва да бъдат постигнатите технически, икономически и социални параметри. Срокът за изпълнение е краят на годината.

3. Правителството да ревизира постановление (ПМС) ) 181 “за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност“, в частта му сектор „Енергетика“, включвайки основни активи и дейности на електроразпределителните предприятия.

4. Министъра.ът на енергетиката да организира изготвянето на критерии за контрол от страна на КЕВР при прехвърляне на акции и дялове отпадна.

5. Службите за сигурност да предоставят детайлен анализ на действията си по повод планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България по отношение на своевременното и качествено информиране на съответните органи на изпълнителната власт. Анализът да бъде предоставен за обсъждане на парламентарната комисия за контрол над службите и специалните разузнавателни средства. /Тази точка породи доста спорове, но все пак остана/.

6. БНБ да предостави на Народното събрание по надлежния ред кореспонденцията между финансовите институции и „Инерком България“ за придобиване на активите на ЧЕЗ в България.

Докладът и решенията на временната комисия ще бъдат внесени днес до края на работния ден в деловодството на парламента, след което предстои обсъждането им в пленарна зала. Не е ясно обаче кога точно ще влезе в дневния ред.

Като общо-взето „неудачна“ определи самата комисия в началото на заседанието депутатът от ДПС Рамадан Аталай в изказване от името на парламентарната група. „За нас по начало комисията не бе сформирана с цели, които да са полезни за управлението и обществото“, каза той. Аталай обърна внимание, че чрез участието си депутатите от ДПС са се опитали да насочат комисията към дейност, която да не доведе до погрешни изводи и в същото време отбеляза, че въпреки това от страна на мнозинството от левицата не са намерили сили да преодолеят това. „Ще приемем решенията с особено мнение“, заключи Аталай.

Депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на комисията по енергетика Валентин Николов настоя за отпадане на част от констатациите и в частност на точка 5, която определя действията на българските институции като непоследователни.

В рамките на дискусията председателят на енергийната комисия Делян Добрев по повод предложенията за изготвяне на критерии за КЕВР, заложени в точка четвърта обясни, че такива ще бъдат подготвени и внесени като нова поправка в приетия преди дни Закон за енергетиката, по които, както се оказа и енергийното министерство имало виждания. В рамките на спора обаче не се разбра кой точно ще изготви критериите за КЕВР, още повече, че на практика те ще касаят намеса в чужда собственост. Депутатът от ДПС Рамадан Аталай припомни от своя страна, че КЕВР е независим орган по отношение на регулиране на електроенергийния пазар.

Добрев бе критичен и по отношение на текста в решението по отношение на БНБ.

Председателят на временната комисия за сделката за активите на ЧЕЗ Желю Бойчев (БСП) обаче за пореден път определи като „крайно неуважителен отказът за информация от страна на банките на Народното събрание“.

Пред журналисти след заседанието на временната комисия Бойчев заяви, че не вярва БНБ да не изпълни ангажимента си. Той обаче не можа да обясни какво ще се случи с информацията от БНБ, ако сделката междувременно е приключила. Смисълът на информацията е заради съмненията за финансиране на сделката, припомни Бойчев. В този контекст той изрази резервираност, а и незадоволство от дейността на службите за сигурност, въпреки че в рамките на няколко заседания те информираха подробно за свършеното от тях.

„Частично“ изпълнение на целите. Така определи дейността на временната комисия за ЧЕЗ председателят й Желю Бойчев. Като причина за това той посочи пречки в законодателството, а оттам и липсата на постигане на основната задача – кой и с какви цели купува активите на ЧЕЗ в България. Не съм съгласен, че българските служби нямат информация, каза още Бойчев и посочи, че именно затова в едната от точките с решения се иска преглед на дейността им. По думите му същото важи и за банките. Важни са източниците за финансиране, припомни още председателят на  временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ Груп в България.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари