НАЧАЛО » българия

"Газпром" може да използва възможността на европейските подземни газохранилища

България и Босна остават сред страните без алтернатива в случай на спиране на доставките

fb
3E news
fb
12-05-2014 04:08:00
fb

„Газпром” може да използва възможността на европейските подземни газохранилища за допълнителна гаранция за обезпечаване на доставките на газ за потребителите на Европа през зимния период. Това съобщи на пресконференция президентът на Руското газово общество Павел Завални, цитиран от biztass.ru.

„Сега европейските подземни газохранилища се използват само наполовина и съществува възможност за нагнетяване в тях на още 40-45 млрд. куб метра”, каза той.

Заместник-министъра на енергетиката на Русия Анатолий Яновски обясни : „В случай на недостатъчни за транзит обеми на газ в подземните газохранилища в Украйна, ние имаме възможност да нагнетим газ в подземните газохранилища, които се намират в други страни. Съществуват газопроводите „Ямал-Европа”, „Северен поток”, това са примерно 15 млрд.куб метра газ, което е съизмеримо с украинските газохранилища", каза той.

Въпреки това с най-голям риск остават България и Босна, които нямат алтернативи за доставките от Украйна, добави заместник-министъра.

Яновски съобщи, че Украйна не разкрива точни обеми на газ за подземните си газохранилища. „Според съобщенията в медиите, там има 9 млрд.куб метра, но на пряко запитване от представители на Министерство на енергетиката на Украйна нищо не ни отговориха”, каза той.

По данни на Асоциацията на европейските оператори на подземни газохранилища (GSE), запасите от газ в украинските газохранилища през април 2014 г. са се увеличили с 18% и съставляват 8,523 млрд.куб метра, в сравнение със 7,2 млрд.куб метра на 1 април. Това означава, че те са запълнени до 26,68%

„Газпром”, Нафтогаз” и „Укртрансгаз” дадоха гаранции за безпроблемен транзит на газ за Европа до края на месец май.

„Всички страни дадоха гаранции за безпроблемен транзит на газ до края на май за Европа. Няма съмнение, че „Газпром”, „Нафтогаз” и „Укртрансгаз” ще направят всичко възможно за изпълнение за задълженията си по доставките на газ за страните от ЕС”, заяви по-рано еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Трябва да допълним, че по данни на 3e-news.net количествата в подземното газохранилище в Чирен са достатъчни за около 2 месеца. По принцип допълнителното нагнетяване трябва да започне през юни.

Газпром
Нафтогаз Украйна
Укртрансгаз
подземни газохранилища
транзит на газ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева