НАЧАЛО » българия

Газопровод между България и Сърбия може да има през 2022 г.

България ще иска оператор на проекта, със съгласието на ЕК да бъде "Булгартрансгаз"

fb
3E news
fb
13-06-2018 04:21:00
fb

Осъществяването на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България - Сърбия бе в основата на разговорите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката Александър Антич и министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто.

Българската страна ще иска „Булгартрансгаз“ със съгласие на ЕК да стане оператор на проекта за междусистената газова връзка България-Сърбия, а съответно и бенефециент по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", става ясно от съобщение на пресцентъра на енергийното министерство. 

България, Сърбия и Унгария ще работят за гарантиране на енергийната сигурност в региона като развият сътрудничеството си в областта на природения газ. това стана ясно по време на среща на българския енергиен министър Теменужка Петкова, сръбския министър на енергетиката и минното дело на Република Сърбия, Александър Антич и министъра на външните работи и търговията на Унгария, Петер Сиярто.

Основна тема по време на разговорите бе реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия. На 17-ти май, в рамките на срещата на върха ЕС - Западни Балкани бе подписана съвместна декларация за ускоряване изграждането на междусистемна газова връзка България-Сърбия.

С цел интегриране на проекта в съществуващата газопреносна мрежа на Република България, българската страна декларира намерението си да определи, със съгласието на ЕК, оператора на преносна система „Булгартрансгаз“ ЕАД за организатор на проекта и оператор на бъдещия газопровод на българска територия.

Изпълнението на проекта „Техническа помощ за подготвителни дейности до началото на строителството на междусистемна газова връзка България–Сърбия“ по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” стартира през месец май тази година. Крайният резултат от проекта ще бъде издаването на разрешително за строеж като заложеният бюджет е в размер на 6 млн. евро. В тази връзка Министерството на енергетиката предлага „Булгартрансгаз“ да бъде включен като бенефициент по програмата.

Министрите Петкова и Антич подчертаха, че ще бъдат предприети всички необходими мерки, така че проектът да се финализира и интерконекторът да се въведе в експлоатация до 2022 г.

газопровод България-Сърбия
Теменужка Петкова
Петер Сиярто
Александър Антич
финансиране
Булгартрансгаз
По статията работи:

Георги Велев