Владислав Горанов: Българската държава не трябва и няма да се намесва в сделката за придобиване активи на ЧЕЗ

Има обрат по сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България, стана ясно по време на заседанието на временната комисия за ЧЕЗ в парламента. Българската държава не трябва да се намесва и няма да се намесва в сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ в България. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов пред депутатите в комисията, който се яви във временната комисия след съгласуване с премиера Бойко Борисов.

"Имаме новина", реагира председателят на временната комисия Желю Бойчев.

Тази сделка е извън юрисдикцията на българското право. Българската държава няма намерение по какъвто и да е начин да придобива частично или изцяло  активи на ЧЕЗ. В момента изразявам позиция като  министър на финансите, консултирана с министър-председателя, подчерта Владислав Горанов.

Той определи направените изявления за евентуално участие на държавата в сделката след разговорите със собственика на „Инерком“ като опит за намаляване на напрежението.  Резервите които изразих като финансов министър бяха припознати от министър-председателя и подобно участие на държавата е нецелесъобразно, категоричен бе финансовият министър. Той бе ясен, че българската държава разполага с достатъчно механизми в лицето на КЕВР, КЗК и енергийния пазар и не е необходимо намесата на държавата. Преди това той мина по хронологията на събитията, като припомни, че към днешна дата няма информация от "Инерком" дали ще бъде допусната българската държава.

В допълнение финансовият министър обясни внимателно на депутатите, че опитите за намесване в една частна сделка може да се приеме за експроприация на активи на чужд инвеститор.

По думите на министър Горанов, всеки, който е имал определени очаквания за инвестицията си, а те са били ограничени, има правни способи да претендира за тях. В момента ние все още говорим за хипотези, няма информация за затворена сделка и за прехвърляне на акции и затова е важно докъде се простира общественият интерес. Не трябва да се стига до там, че да се претендира, че държавата (България) е лошо място за инвестиции и към нея да бъдат проявени претенции, обясни още Владислав Горанов.

Ако питате какво е отношението ни към купувача "Инерком", то е като към всяко друго българско дружество, подчерта финансовият министър.

Самият Борисов, който беше поканен лично на заседанието, за да изясни ролята на държавата в сделката, предпочете да изпрати писмено становище, което беше представено от финансовия министър. Премиерът аргументира решението си с това, че евентуални негови изявления пред комисията могат да се използват в арбитражното дело на ЧЕЗ срещу България.

Становището на финансовият министър Владислав Горанов срещна подкрепата на депутата от ДПС Рамадан Аталай.  Той изрази истинско удовлетворение от изявлението, че държавата няма да се намесва в сделка между два частни субекта, а надежда, че това е послание. Освен това Аталай бе категоричен, че в Закона за енергетиката има достатъчно механизми за контрол.

„В този закон има ред и правила“, каза той, като основно обърна внимание на юристите в парламента. Аталай припомни, сделката E.ON –Eнерго-Про и припомни, че тогава никой не се обявил за защита на обществените интереси. „Надявам се депутатите да не се намесват в една сделка между две частни лица“, каза той.

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари