НАЧАЛО » българия

Валентин Николов: Ще мислим за промени в закона, за да може КЗК да събира доказателства при съмнения за картел

fb
3E news
fb
27-10-2016 04:51:00
fb


Трябва да помогнем законово на КЗК да успява да събере доказателства при съмнения за картел. Това каза пред журналисти Валентин Николов, народен представител от ГЕРБ и председател на Временната анкетна комисия за проверка на всичките данни, факти и обстоятелства, водещи до съмнения за изкривяване на конкуренцията на пазара на горива и до съмнения за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 г. до юли 2016 г.

Николов обясни, че сега, ако КЗК реши да събира доказателства, тя трябва първо да уведоми че ще прави проверка. По този начин се дава възможност всички документи се покриват, заяви депутатът и допълни, че събирането на доказателствата е доста трудно.

„При всички случаи ще мислим промяна в Закона за Комисията за защита на конкуренцията“, коментира Валентин Николов, цитиран от агенция "Фокус".

Депутатът даде с Европейската комисия за защита на конкуренцията, чиито представители, при идването си в България, са отишли изненадващо в офисите на „Булгаргаз“ , БЕХ и „Булгартрансгаз“ едновременно и са поискала служителите да оставят телефоните си на масата и да напуснат сградата. „Нашата комисия в момента няма такива правомощия“, коментира Валентин Николов.

На въпрос дали със законови промени ще се криминализира участието в картела, той даде пример с руския регулатор на пазара, който е глобил „Газпром“ с 3 млрд. рубли за изкривяване на пазара на горива в Русия. „Регулацията върху горивата мисля, че изкривява пазара. Ние трябва да създадем достатъчно възможност за конкуренция на пазара, която в момента може би липсва, или поне най-малкото това е становището на всеки един от потребителите. Виждате, че и комисията също каза, че има достатъчно доказателства за картел“, каза той и обясни, че картелът означава, че има съглашение. „Това съглашение е проявено по някакъв начин. Този картел прави така, че цените да ощетяват и държавата, и потребителите“, коментира Валентин Николов.

Попитан дали трябва да има минимална и пределна цена за регулация на пазара, Валентин Николов посочи, че ако има достатъчно конкуренция, не е необходимо да има нито минимална, нито максимална цена. „Самият конкурентен пазар ще определя какъв е диапазонът“, каза Валентин Николов и посочи, че Турция пълни бюджета си от акцизите върху горивата и неслучайно там има високи цени на горивата.

Валентин Николов добави, че следващият път във водената от него комисия ще бъдат изслушани представители на Агенция „Митници“, ако не могат да бъдат поканени представители на КЗК. Той обясни, че моментът е деликатен, защото КЗК е обявила производство за картел. „Ако можем да поканим КЗК, ще бъде КЗК, без да навредим на производството за картел“, коментира Валентин Николов.

КЗК
картел на пазара на горива
Валентин Николов
По статията работи:

Галина Александрова