НАЧАЛО » българия

Валентин Николов: Решението за АЕЦ „Белене“ не трябва да се взема от днес за утре

fb
3E news
fb
01-11-2018 10:38:00
fb

Енергийната комисия ще настоява за изслушване на министър Теменужка Петкова във връзка с газовата стратегия. Това съобщи пред БНР (програма "Хоризонт") заместник-председателят на комисията Валентин Николов.

Ще има предложение - в LNG терминала край Александруполис да участва като акционер и БЕХ", каза той.

Припомняме, че в Министерство на енергетиката преди врем бе създадена работна група, която да проучи възможността за участие на страната ни. Предварителната заявка е за участие от страна на държавата с 20 %.

В рамките на енергийната комисия днес се очаква фокусът да е върху енергийната стратегия до 2020 г., която правителството актуализира вчера само в сферата на газа.

„Получи се един голям пожар, който трябва да се погаси. Трябва да се намерят разумни решения. Решението за АЕЦ „Белене“ не трябва задължително да се взема от днес за утре. АЕЦ „Белене“ трябва да се огледа отвсякъде, процедурата трябва да бъде максимално прозрачна“, категоричен е той.

Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ е напълно завършена – това уверение е получил Николов от енергийния министър Теменужка Петкова. Остава да се уточнят някои детайли, добави той. Според ресорния министър няма да има пречки до края на годината процедурата да започне.

Всички потенциални инвеститори за АЕЦ "Белене" са препотвърдили своя интерес към централата, каза депутатът и добави: 

„Процедурата при всички случаи ще бъде дълга. Това ще бъде продажба на определен вид дялове, т.е. самите инвеститори ще предложат с какъв дял могат да участват, така че да се получи едно акционерно дружество на една проектна компания, в която държавата ще бъде съакционер с активите, които ще бъдат оценени от фирма, която вече е избрана“, коментира Николов.

За ТЕЦ „Марица Изток 2“ той посочи, че министър Петкова е направила комисия, която да направи краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. В краткосрочния план влиза начинът за намиране на пари – БЕХ чрез подопечните си дружества трябва да намери начин да закупи въглеродните емисии за следващата година. Дългосрочният план предвижда държавна помощ, което трябва да се изисква от ЕК като изключение, допълни Николов.

енергийна комисия
енергийна стратегия
природен газ
АЕЦ Белене
Теменужка Петкова
Влентин Николов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева