НАЧАЛО » българия

"Българска енергийна борса" поиска лицензия за независим преносен оператор

Искането е внесено в ДКЕВР в края на декември

fb
3E news
fb
02-01-2014 01:06:00
fb

Българска енергийна борса“ е подала заявление в ДКЕВР, че иска да бъде независим преносен оператор. Дружеството е поискало лицензия за дейността на 27 декември, съобщиха от компанията.

Според закона единствено компанията, която е независим преносен оператор може да създаде и платформа за борсова търговия с електроенергия. От „Българска енергийна борса“ вече подадоха заявление, че искат да оперират платформата за енергийната борса, но от ДКЕВР все още не са отговорили на искането им. Независимият оператор обаче е и собственик на далекопроводи в страната – в момента собственик на мрежата високо напрежение е ЕСО. Очаква се след разделянето си от НЕК дружеството да получи от ДКЕВР лицензия за независим преносен оператор като това е следващата стъпка в либерализацията на пазара на електроенергия.

Фактическото разделяне на НЕК и ЕСО се случи в края на декември като те първа енергийният регулатор ще издава лицензиите за преносен оператор. Отделянето на ЕСО се забави заради преговорите с банките, които трябваше „да освободят“ далекопроводите, които бяха гаранция по заеми на НЕК.

Българска енергийна борса
ЕСО
оператор
По статията работи:

Георги Велев