НАЧАЛО » българия

Българска асоциация по водите раздаде първите сертификати "Знак за качество"

„Пайплайф България“ и Конти Хидропласт получиха първите отличия за най-добри практики във ВиК сектора

fb
3E news
fb
10-07-2014 01:11:00
fb

Първите за страната сертификати за „Знак за качество на БАВ“, издадени от  Българската асоциация по водите, получиха фирмите „Пайплайф България“ и Конти Хидропласт, Р Македония, с представител у нас „Юроком 2000“.

Инж. Иван Иванов, председател на БАВ връчи официалните документи на Петко Грънчаров, представител на „Пайплайф България“ ЕООД и на Емил Матев, управител на „Юроком 2000“ ООД на церемония в столичния хотел Парк Инн на 9 юли.

Сертификатите се дават във връзка с нов за страната ни проект, стартиран от Българска асоциация по водите, който цели да повиши надеждността на ВиК материалите, влагани при изграждането на проекти у нас. Браншовата организация въведе маркировка „Знак за качество на БАВ“ за пластмасовите тръби, която гарантира, че върху даден продукт е извършен стриктен, допълнителен контрол по ясно описани стандарти и методика.

„Използването на качествени материали несъмнено ще доведе до редица позитиви в дългосрочен план. Част от тях са намаляване загубите на вода, спестяване на значителни средства на общините за отстраняване на аварии в сектора, предотвратяване на неудобствата за населението при разкопаване на улици, опазване на околната среда и др. Желанието ни е да подпомагаме процеса на изпълнение на водните проекти и да гарантираме устойчивост след реализацията на обектите. Затова и се нагърбваме с отговорната задача да инспектираме доставяните в страната ВиК продукти.“, подчерта председателят на БАВ инж. Иван Иванов.

Проектът започва с издаването на „Знак за качество на БАВ“ конкретно за пластмасови тръби, защото те намират изключително широко приложение в инфраструктурните проекти и представляват около 10 % от общата стойност за изграждане на един обект. Знакът е аналог на доказали се във времето европейски маркировки като ГРИС в Австрия, ЕнПиЕм в Норвегия, КИВА в Холандия и др. Той не е задължителен, но дава сигурност на инвеститора. Всяка компания, независимо дали българска, или чуждестранна, вносител, или производител може да внесе заявление с желание да получи „Знак за качество на БАВ“.

В рамките на деня Българска асоциация по водите представи още проект „Процесен бенчмаркинг във ВиК дружества в България”. Той се осъществява в рамките на Конкурентната грантова схема сключено между Световната банка и Международната асоциация на ВиК компании от страните във водосборния басейн на р. Дунав (IAWD). Проектът за бенчмаркинг, по който БАВ е бенефициент, е насочен към ВиК дружества, изявяващи доброволно желание да вземат участие в него. Той цели да подпомага работата на операторите, чрез споделяне на добри практики между участниците и оказване на съдействие за прилагането им в действие.

Проектът няма за задача оценяване, класифициране, или противопоставяне на водоснабдителните дружествата. Намеренията са за създаване на благоприятна работна среда за осигуряване на по-лесен достъп до общополезна за участниците професионална информация. Крайната цел на проекта за бенчмаркинг е да послужи за анализ на функционални области в дейността на ВиК дружествата, със задача: подобряване координацията помежду им и повишаване ефективността на тяхната работа.

 

Българска асоциация по водите
Иван Иванов
ВиК сектор
По статията работи: