НАЧАЛО » българия

Българската независима енергийна борса направи първата си стъпка

Работна програма за защита на уязвимите потребители на енергия ще подготвят ЕК и Министерство на енергетиката

fb
3E news
fb
11-12-2015 02:56:00
fb

Уязвимите потребители ще бъдат защитени при отварянето на електроенергийната борса. Това съобщи представителят на Европейската комисия от Главна Дирекция Енергетика Дитер Борхард при демонстрационната тестова сесия на Българската независима енергийна борса, която се състоя днес 11 декември.

Цените на електроенергията оттук нататък вече няма да бъдат единствено администрирани. Преминаването на българския енергиен пазар на пазарна основа вече е факт след днешната първа демонстрационна тестова сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Създаването и функционирането на борсата осигурява прозрачност на процедурите. Чрез борсата ще бъде изсветлена голяма част от договорите, ще се осигури равнопоставеност на участниците, а дружествата и потребителите ще се дисциплинират, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов при откриването на демонстрационна тестова сесия на Българската независима енергийна борса (БНЕБ).

„Преходът към либерализация не е лесен процес и в определен момент може да е дори болезнен“, коментира от своя страна представителят на Европейската комисия Дитер Бопхард в обръщението си към участниците. „Европейската комисия е наясно и разбира опасенията на българските домакинства, тъй като в началото това може да се отрази на цената“, отбеляза той. Представителят на ЕК на практика потвърди опасенията, че в началото на отварянето на електроенергийния пазар цената на енергията може да нарасне. „След време, когато има повече участници това ще помогне за балансирането“, обясни той.

По думите на Борхард поради опасенията за нарастване на цената, ЕК заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова през 2016 г. ще бъде договорена работна програма за определяне на групата от уязвими потребители и механизмите по които те ще бъдат защитени.

„На мнение сме, че в бъдеще развитието на либерализирания пазар трябва да бъде съчетан с мерки за защита на уязвимите потребители“, заяви той. В същото време Борхард коментира че паралелното развитие на процесите трябва да продължи и, тъй като това е знак че страната ни започва промяна на енергийната си система. Освен технически, това има и своето политическо значение, отбеляза той.

За нас е важно дефинирането на групата от енергийни потребители, които трябва да защитим, коментира и министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя припомни, че българските потребители са сред най-заплашените в от енергийна бедност сред страните в ЕС.

Либерализацията на енергийния пазар е приоритет на правителството, но това не е еднократно действие, а процес, който ще бъде осъществен на няколко етапа, като всеки от тях ще бъде внимателно анализиран, така че да бъде осъществено плавно преминаване, обясни енергийният министър.

Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен изрази очакване, че с работата на борсата ще се ликвидира съмнението за ликвидност. Той призова да не се правят предварителни заключения за ликвидността на БНЕБ. Приели сме борсата да е ликвидна, каза той, като обясни, че на нея ще участват държавните дружества АЕЦ, ТЕЦ "Марица Изток 2", НЕК. В същото време той заяви, че борсата не е създадена само за държавните дружества, а за всички и призова към участие и енергийните дружества от частния сектор.

Българските държавни дружества ще участват задължително на бъросата през първите 5 години именно, за да осъществят ликвидност, стана ясно от обяснениетя на експертите.  Коен припомни и вчерашното решение на ЕК да спре процедурата по нарушаване на антитръстовото законодателство на ЕС, с което по думите му официално е приет факта, че функционирането на борсата и умастието на БЕХ в нея е гаранция за осъществяване на конкуренция. Всяко едно дружество е добре дошло, така ще се види реалната конкуренция, заяви той.

 

 

 

 

 

БНЕБ
енергийна борса
защитени потребители
По статията работи:

Маринела Арабаджиева