НАЧАЛО » българия

Българската индустрията е с добри перспективи за стимулиране на иновациите

fb
3E news
fb
05-04-2016 02:45:00
fb

Индустрията в България е с добри перспективи за стимулиране на иновациите. Информационните и комуникационни технологии ще доведат до по-устойчив растеж , особено при малките предприятия. Това отбеляза министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на официалното откриване на специализираните изложения за индустриални машини и оборудване и лабораторна и контролно-измервателна апаратура MachTech&InnoTech и BulControla в Интер Експо Център.

Производственият сектор в Бългaрия осигурява заетост на над половин милион души и продължава да има значителен потенциал за създаване на добавена стойност и нови работни места.“

През изминалата година промишленото производство у нас отбеляза ръст от 2.6%, като вече формира една четвърт от БВП. В същото време чуждестранните инвестиции достигнаха 6-годишен връх и са в размер на 1,593 млрд. евро, отчитайки ръст от 23%.

Износът на стоки и услуги също нараства с над 5%. „Този ръст има стабилна основа, а именно промишленият сектор.

Силната индустрия създава необходимостта от нови мощности и технологична модернизация на производствените процеси“, посочи министър Лукарски. По негови думи в това се състои и ключовата роля на участващите на изложението фирми - да обезпечат плановете за растеж на български и чуждестранни производствени предприятия с високотехнологично оборудване.

Машиностроенето е традиционен за България сектор, в който страната ни има конкурентни позиции на външните пазари и сериозен потенциал за растеж“, допълни икономическият министър. Той изрази увереност, че двете изложения, които тази година отбелязват сериозен ръст в броя участващи фирми ще допринесат за установяването на конкретни партньорства.

Министър Лукарски отбеляза още, че индустрията у нас има добри перспективи за стимулиране на иновациите. Той подчерта, че активното въвеждане на информационните и комуникационни технологии, „големи бази данни“ и облачни инфраструктури в промишлеността ще доведе до по-динамичен и устойчив растеж, особено при малките и средните предприятие.

Подкрепа за разработване и внедряване на иновации българските компании могат да ползват по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. В подкрепа на малките и средните предприятия от есента ще се отпускат и кредити при облекчени условия чрез предоставяните по ОП „Инициатива за малки и средни предприятия“ финансови гаранции, посочи още икономическият министър.

Той посети щандовете на 23 български фирми, чието участие за първи път се финансира от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Министър Лукарски изпробва прототип на български модулен електрически автомобил, който е разработен по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 г. Електромобилът може да измине 100 км. с едно зареждане, като максималната му скорост е 100 км. в час. Изобретението е резултат от работата на българската компания „Соларлаб“. Модели на автономна соларна станция за зареждане на електромобили и умален прототип на електромобил със соларна батерия бяха представени на министъра и от ученици от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“.

 

иновации
промишленост
машиностроене
Божидар Лукарски
По статията работи:

Маринела Арабаджиева