НАЧАЛО » българия

Енергийната борса ще заработи до края на годината

fb
3E news
fb
20-02-2015 02:16:00
fb

До края на годината се очаква да заработи енергийната борса. Още обаче не е ясно по какъв модел ще работи. „БЕХ и Българската независима енергийна борса работят активно, но още не сме избрали конкретен модел“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на отчета на дейността на ведомството на първите 100 дни.

„Българската енергийна борса получи лиценз и се надяваме до края на 2015 г. тя да е факт“, каза Петкова.

Изграждането на българската енергийна борса се разглежда и като част от мерките на ведомството насочени към намаляване на дефицитите в енергетиката. „За никой не е тайна, че енергийният сектор е в тежко състояние. Причината е наслагването на проблемите години наред. Решенията не са взимани на база икономическа обоснованост“, каза министърът, като заяви решителност за вземане на „тежки решения“. Петкова припомни големият дефицит от 3,3 млрд. лева в системата и раздели мерките, които ведомството ще вземе на краткосрочни, средносрочни и дългосрочни. Сред постигнатите успехи енергийният министър отчете приемането от енергийната комисия на промените в Закона за енергетиката.

 

„Мерките които бяха предложени, както от наша страната, така и от депутати са насочени изцяло към това да свият дефицита в системата. На първо място, беше направено предложение, от енергийния микс да бъдат извадени топлоелектрическите централи, които работят по неефективен начин", каза министър Петкова.

Тя припомни и въведената промяна, свързана с ограничаването на производство на електрическа енергия от биомаса. „Много сериозна промяна в Закона на енергетиката е и статутът на ДКЕВР. Промяната, която предлагаме е свързана с това, членовете на ДКЕВР, която съгласно промените в закона, ще се нарича само КЕВР, комисарите ще бъдат избирани пряко от българския парламент, а не от Министерски съвет", каза Петкова.


"Друга важна промяна в Закона за енергетиката е въвеждането на текущ ежегоден контрол по отношение на енергийните предприятия, които осъществяват своята дейност, при условията на регулирани цени или преференциални цени. Тук става въпрос за всички енергийни предприятия, които влизат в енергийния микс, т.е как се формира цената. Тези предприятия ще бъдат проверявани ежегодно от органите на Агенцията за държавна и финансова инспекция по отношение на тяхната финансово-стопанска и отчетна дейност, свързана с тяхната дейност във връзка с регулираните или преференциални цени", допълни още енергийният министър и заяви очакванията си за скорошен резултат.

Българска енергийна борса
БЕХ
дефицити в енергетиката
По статията работи:

Маринела Арабаджиева