НАЧАЛО » българия

България с награда от ЕК за опазването на царския орел

fb
3E news
fb
22-05-2014 03:03:00
fb

България получи награда на Европейската комисия за спасяване на царския орел в Сакар, съобщи еврокомисията. Проектът се изпълнява по „Натура 2000“  - европейската мрежа от над 27 000 защитени зони, която обхваща 18% от сухоземната територия на ЕС и 4% от морските райони. Това се случи ден преди Международния ден на биоразнообразието, който отбелязваме днес на 22 май. 

Наградата е за опазване взе проект за спасяване на царския орел в Сакар, България. Благодарение на работата на екипа на проекта и на сътрудничеството между него и частни компании, местната популация на този застрашен в световен мащаб вид е възстановена, след като е била на ръба на изчезването. Чрез съвместната работа с енергийни компании за изолиране на опасни електропроводи и заравяне на висящи кабели успешно е премахнат рискът от токов удар — сериозен проблем за грабливите птици.

Носителите на първите награди са обявени на церемония в Брюксел на 21-ви вечерта. Европейският комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник връчи отличията, които са признание за управлението на зони от „Натура 2000“

Проект в Сигишоара-Търнава Маре, Румъния, спечели наградата за социално-икономически ползи, показвайки как „Натура 2000“ води до растеж и устойчив поминък в селските райони. Благодарение на проекта 2300 фермерски семейства в региона получават приходи от над 2,5 млн. евро годишно.

Наградата за комуникация взе проект в Чехия за защита на сухите тревни местообитания в региона Лоуни. Всяка година през май проявата „Честване на степите“ привлича 1000 души, а ежегоден конкурс за изкуства помага за запознаване на децата с опазването на природата.

Наградата за постигнат компромис взе проект в зоната Вейвергебид ван Миден в белгийската провинция Лимбург. Собственици на земя, организации и органи в областта на природата, които са били в конфликт, сега работят заедно за управление на влажните зони.

Наградата за работа в мрежа и трансгранично сътрудничество получи мрежа за техническо сътрудничество в Испания за разработването на стандарти за управление и на информационен уебсайт за „Натура 2000“. Реболар дел Навалпотро в Гуадалахара е една от областите, където тези действия са успешно приложени, показвайки, че „Натура 2000“ е както мрежа от видове и местообитания, така и мрежа от хора.

България
награда
опазване на царския орел
Натура 2000
Сакар
Янез Поточник
По статията работи: