НАЧАЛО » българия

България пак забавя отварянето на електроенергийния пазар

Технически и нормативни проблеми пречат на развитието му

fb
3E news
fb
25-08-2011 03:36:11
fb

 

България за пореден път отлага отварянето на електроенергийния пазар. Този път забавянето е заради продължаващи тестове с обединенията на търговци и потребители, свързани с платформата за търговия с електроенергия, управлявана от Електроенергийния системен оператор(EСО), дъщерно дружество на НЕК.Те ще купуват от предприятията излишните количества енергия и ще им продават при недостиг( балансиращи групи), както и ще позволят смяната на доставчика. Формално България отвори електроенергийния пазар от 1 юли 2007г, но в момента на свободния пазар са само големите потребители. Заради забавяне на темповете на отварянето му страната получи две предупреждения от ЕК за наказателна процедура.

 

 

Освен това Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да промени наредбата за лицензиране, за да могат търговци т.н координатори на групите да получат лицензи за търговия. Те извършват балансирането. По данни на ЕСО през миналата година на свободния пазар

 

Тестовете за работа на новата пазарна платформа с групите все още не са приключили, тя ще бъде въведена през есента, съобщиха представители на големите потребители пред 3E. Те цитираха изказване на зам.министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при посещение в "Стомана индъстри"преди две седмици, където обявил, че тестовете ще продължават, а резултатите от тях трябва да бъдат анализирани. По информация на ЕСО в тях участват 10 групи с общо 61 потребители. Данните на оператора сочат, че през миналата година цената на тока, които големите консуматори са купували  при недостиг се е увеличила с 5.24%.

 

Първоначалните намерения на енергийното министерство бяха платформата да заработи заедно с новите пазарни правила от юли тази година. Бизнесът от няколко години настоява за отварянето на пазара, което е и изискване на третия енергиен пакет. От икономическото министерство в отговор на въпрос на 3Е за отлагането обясниха, че "нищо не се отлага, действието на тези групи се определя от развитието на пазара.  През януари започна тестовия период на работата на новия пазарен модел. Според ДКЕВР наредбата за лицензиране ще бъде променена, за да позволи лицензирането на координаторите на групите. За момента при балансирането на възобновяемите енергийни източници(ВЕИ) такава роля играят електроразпределителните дружества.

 

.


По статията работи: