България и Черна гора създават смесено дружество за пренос на електроенергия

Бойко Борисов

Ще бъде създадено смесено дружество между България и Черна гора за пренос на електроенергия. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Подгорица, съобщи пресслужбата на Министерски съвет. Според него подготовката може да започне още през следващите месеци, включително за пренос към Италия, на базата на съвместен проект между Рим и Подгорица, с участие на българската АЕЦ "Козлодуй" и други производители и големи потребители, като в проекта ще е възможно участието на всички заинтересувани страни в региона.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", каза премиерът. По думите му това ще е един печеливш балкански проект.

Според Борисов част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол-системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона.
    
"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза министър-председателят Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна. "България го е направила - изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", допълни Борисов.
    
Министър-председателят Бойко Борисов бе награден с орден "Черна гора" с лента от президента на страната Мило Джуканович. Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора.

Премиерът на Черна гора Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари