България и Полша ще си сътрудничат за стабилизиране пазара на емисии в ЕС

Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Прекомерните колебания в цените въглеродни емисии на пазара в ЕС обсъдиха в телефонен разговор днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова и полският й колега Кшищоф Тхужевски, съобщиха от пресофиса на енергийното министерство. Разговорът е в отговор писмо от Тхужевски до Министерството на енергетиката, в което той предлага да се търси общ подход за намиране на бързи адекватни решения за смекчаване на последиците от колебанията в цените на въглеродните емисии.

Полският министър е отбелязал, че съществува възможност за прилагане на механизма, предвиден в Директивата за европейската схема за търговия с квоти СО2 емисии. Този механизъм позволява на Европейската комисия да свика заседание на Комитета по изменение на климата, което да предложи мерки за разрешаване на възникналия проблем.

Министър Петкова е отбелязала, че топлоелектрическите централи на въглища в България осигуряват повече от 46% от електроенергията в страната и тяхното нормално функциониране е от ключово значение за енергийната сигурност на България и региона и за конкурентоспособността на българската икономика.

Двамата министри са се съгласили, че сътрудничеството между страните би спомогнало за намиране на трайно решение на въпроса.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари