НАЧАЛО » българия

България е изнесла рекордните 3,2 млрд. квтч. ток от началото на годината

fb
3E news
fb
27-04-2015 01:03:00
fb

България е изнесла рекордни количества електроенергия в последните месеци. От началото на годината досега доставките на електроенергия за съседни страни достигнаха общо 3,2 млрд. квтч, сочат данни на Електроенергийния системен оператор, цитирани от в. „Преса“. Количеството надхвърли с 1 млрд. квтч, или с 44%, постигнатото през същия период на 2014 г. Досега миналата година се смяташе за най-успешната през последните 15 г. За 2014 г. страната ни е изнесла общо 9,5 млрд. квтч.

Повишеният износ през тази година се осигурява изцяло от възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Водните електроцентрали са произвели 2,7 пъти повече ток, или 2,5 млрд. квтч. При вятърните паркове увеличението е с 38% - до 600 млн. квтч, а при слънчевите централи с 12% - до 320 млн. квтч.

С близо 11% се е увеличило и общото производство на електроенергия в страната - до 16,3 млрд. квтч от началото на годината до сега. Вътрешното потребление се е увеличило слабо - с 4,7%, до 13,1 млрд. квтч. В същото време натоварването на АЕЦ и ТЕЦ е с лек спад от близо 2 на сто.

Пролетното снеготопене на Балканите през март, април и май наводнява регионалния пазар с евтина електроенергия от ВЕЦ. Браншът у нас още помни инфарктния март 2013 г., когато товарът за износ изведнъж падна до 120 мегавата. За сравнение сега е около 1500 мегавата. Страната ни изнася за всички съседни страни с изключение на Румъния.

Припомняме, че отскоро турската енергийна система работи в паралел с европейската ENTSO-E, което ще позволи допълнително да се увеличат капацитетите за износ на електроенергия за югоизточната ни съседка.

Рекордният експорт сега стана възможен, след като през лятото на 2013 г. държавата освободи тези сделки от такси за зелена енергия, за субсидиране на топлофикациите и на двете американски ТЕЦ. В резултат обаче големите печалби от износа на ток остават у търговците, докато българските потребители и НЕК продължават да плащат добавките.

Сега министерството и енергийният регулатор обмислят връщане на таксите в цените на тока за износ.

 

ЕСО
Износ на електроенергия
рекорден износ
ВЕЦ
ВЕИ централи
По статията работи:

Георги Велев