България блокира границата към Турция, съобщава ShortNews

Нерешените проблеми с разрешителните за пътуване и транзит доведе до нови километрични опашки от автомобили

България затваря границата към Турция, съобщи германският информационен портал ShortNews. Българските власти са издали за турските превозвачи едва 5000 разрешителни за текущата година, като според обвързващите споразумения те е трябвало да бъдат 250 000 на брой.

В отговор на това нарушение на закона, Анкара ограничи преминаването на български камиони в Турция. Като последица, българската граница затвори за турски камион пише изданието, цитирано от агенция "Фокус". 

Целта на България е турските превозвачи да разтоварват стоките си на нейна територия, а български фирми да се заемат с тяхното по-нататъшно транспортиране. Турските компании отхвърлят този вариант. От няколко години отношенията между двете страни са напрегнати.

Малко по-рано ИТАР-ТАСС съобщи, че на турско-българската граница се е образувала двукилометрова опашка от камиони. Причина за това са нерешени въпроси относно издаването на разрешителни за пътуване и транзит между държавите. 

Според данни от турските медии, преминаването на камиони не се осъществява от двете страни на границата.

Проблемът се състои в недостатъчното количество разрешения, които е трябвало да издаде министерството на транспорта на България. В съответствие с подписаните договорки, българската страна е трябвало да издаде на турските превозвачи 250 хиляди такива разрешения през 2014 г., но в крайна сметка е подписала едва 5 хиляди, които са били бързо използвани. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари