НАЧАЛО » българия

Организацията на големите енергийни консуматори е против ново поскъпване на тока за бизнеса с над 2 лв./мвтч от 1 юли

fb
3E news
fb
10-06-2014 03:24:00
fb

Големите енергийни консуматори в страната се обявиха против новото поскъване на тока за бизнеса у нас. Причината е, че заради задържането на цените на тока за бита се удря силно конкурентоспособността на българската икономика. Това обясни днес пред ДКЕВР Константин Делисивков, изпълнителен директор на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. По думите му според предложените от ДКЕВР нови цени на тока от 1 юли се очаква бизнесът да започне да плаща с 2,29 лева на мегаватчас повече за електроенергия. Така в рамките на регулаторния период бизнесът ще трябва да плати допълнителни 40 млн. лева, обясни Делисивков.

Енергиоемката индустрия е силно разтревожена от това, което се случва в момента. От БФИЕК припомниха, че в момента има сериозен спад в износа на стоки от страната ни и ние губим позициите си на световните пазари. Това се получава заради високите цени на електроенергията и природния газ у нас. Тази цена допълнително ще затрудни работата на енергоемкия бизнес у нас, обясни Делисивков.

Той бе категоричен, че реиндустриализация у нас няма как да се случи с високи цени на енергийните доставки. От БФИЕК вече са внесли и протестна декларация за подготвяното вдигане на цените. Освен добавката, която плаща бизнеса, за задължения на обществото, сега се очаква да се вдигнат и цените при търговете на основните централи у нас. Очаква се търговете да започват при цени с 2 лева на мегаватчас по-високи спрямо предишните търгове, обясни Делисивков.
Апелирам ДКЕВР не само да гледа регулираните цени, но и да наблюдава случващото се на свободния пазар, завърши специалистът.

БФИЕК
Константин Делисивков
бизнес
цени
поскъпване
ДКЕВР
По статията работи:

Георги Велев