НАЧАЛО » българия

„Булгаргаз“ поиска поскъпване на природния газ с 1,59% от октомври

Увеличението не би трябвало да се отрази на цената на парното

fb
3E news
fb
10-09-2014 05:23:00
fb

Държавната „Булгаргаз“ поиска увеличение на цената на природния газ от 1 октомври с 1,59%, съобщиха днес от дружеството. Според тях поисканото поскъпване е минимално и ще повиши цената до 611,23 лв. за 1000 куб. м синьо гориво без ДДС и акциз. Предложението вече е внесено в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Оттам трябва да се произнесат до края на месеца дали ще одобрят поскъпването на горивото в началото на отоплителния сезон.

Обикновено ДКЕВР намира допълнителни резерви при дружествата и не позволява такова увеличение. През юни енергийният регулатор намали цената на природния газ с 1,8%, въпреки протестите на газовата компания. Така в момента цената на горивото е 601,69 лв. за 1000 куб. метра без ДДС и акциз. Цената е за потребителите, присъединени директно към газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“.

За останалите по-малки потребители цената е 609,41 лв. за 1000 кубика без ДДС и акциз. Подобно минимално увеличение по принцип не би трябвало да се отрази на цените парното, коментираха експерти. Те припомниха, че ДКЕВР одобри увеличение от лятото в цената на топлоенергията с между 5 и 12% за повечето от топлофикациите. Очаква се в края на месеца ДКЕВР да постанови каква ще бъде цената на природния газ в началото на отоплителния сезон.

Булгаргаз
поскъпване
природен газ
По статията работи:

Георги Велев