НАЧАЛО » българия

"Булгаргаз" няма да спре доставките за "Топлофикация София"```

Директен договор с "Газпром експорт" от 2013г, но засега с неясни цени, срок и количества

fb
3E news
fb
28-01-2011 04:07:24
fb

 

"Булгаргаз" няма да спре подаването на газ за "Топлофикация София" заради натрупаните задължения от 100 млн. лв., заяви изпълнителният директор на газовата компанията Димитър Гогов пред БНР. Преди месец със столичния кмет Йорданка Фандъкова бе договорено до 15 февруари топлофикационното дружество да плати 90 млн- лв. от него. До момента са погасени 56 млн.лв., информира Гогов.

 

Той прогнозира, че от 1 април синьото гориво няма да поскъпне въпреки скока на петрола. Цените според формулата зависят от котировките на петрола девет месеца назад. По думите му цените на допълнителните количества, които "Булгаргаз" купува за попълване на запасите на хранилището в Чирен, също влияят."Ние се стремим не само да задържим цената, но и да я намалим. Но все пак има договореност, които сме длъжни да изпълним. Не можеш да принудиш другата страна да се откаже от тези договореност, ако тя не желае", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз".

 


Периодът, за който ще бъде сключен новият договор за доставка на газ между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", ще зависи най-вече от цените, каза още Гогов. Той обясни, че подписаното споразумение с руския газов монополист е да има нов договор с "Газпром експорт". Според Гогов той може да е от началото на 2013г. Във вторник той се срещна с шефа на "Газпром" Алексей Милер, с които разговаря освен за новите договори и реализацията на проекта "Южен поток".

 

 

"Какъв ще е срокът на новия договор, какви ще са количествата и условията ще зависи от цената и е въпрос на дискусия",коментира Гогов. По думите с подписването на новия договор ще отпаднат т.н посредници, т.с сегашните доставчици "Овергаз инк"  и "Винтерсхал". Те в условията на либерализиран пазар са и би трябвало да бъдат наричани търговци.По статията работи: