НАЧАЛО » българия

„Булгаргаз“ намалява цените заради доставките на синьо гориво от САЩ

fb
Галина Александрова
fb
10-06-2019 12:50:00
fb

 „Булгаргаз“ предлага по-нискацена на природния газ за ІІІ-то тримесечие на 2019г. Причината са алтернативни доставки на синьо гориво от САЩ, съобщават от газовата компания.

“В съответствие с изискванията и условията на Наредба № 2/2013 г. за регулиране на цените на природния газ, "Булгаргаз" ЕАД, дъщерно дружество на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД, предложи на КЕВР да утвърди цена на природния газ за трето тримесечие на 2019 г., в размер на 44,90 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС)“, гласи съобщението на официалния сайт на компанията.

   От „Булгаргаз“ уточняват, че всравнение с утвърдената за второ тримесечие на 2019 г. цена (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), предложената за ІІІ-то тримесечие на 2019 г. е по-ниска с 0,60% или 0,27 лв./MWh.

   „ Предложената за утвърждаване по-ниска продажна цена на природния газ за ІІІ-то тримесечие на 2019 г., се дължи на договорените от "Булгаргаз" ЕАД алтернативни доставки на по-ниски цени, в сравнение с тази по дългосрочния договор с основния доставчик“, се казва в съобщението на обществения газов доставчик..

Основен доставчик на природен газ в България е руската компания „Газпром“. На 31 май 2019 г. изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов обяви, че неговата компания ще поиска по-ниски цени на природния газ, защото е успяла да договори 140 млн. куб.м. газ, различен от руския. Доставчикът е холандска фирма, която е транспортирала американско американски LNG до терминал в Гърция. Доставени са 90 млн. куб. метра за второто тримесечие, и още 50 млн. куб. метра за третото тримесечие на 2019 г., собщиха наскоро енергийният министър Теменужка Петкова и изп. Директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов..

Галина Александрова
виж още ...


виж още ...


виж още ...