НАЧАЛО » българия

БСК: Удовлетворяването на политическото его вреди на финансовата стабилност

fb
3E news
fb
29-06-2014 05:10:00
fb

Българската стопанска камара (БСК) изразява силно безпокойство от непремерените изявления на публични фигури относно състоянието на българската банкова система и финансовата стабилност на държавата. Това е записано в позиция на камарата по повод на банковата ситуация в страната.

Ето пълния текст на обращението:

Ширещият се политически егоизъм разруши доверието в институциите, а сега политиците посягат на финансовата стабилност на държавата и на банките. Удовлетворяването на политическото его неминуемо накърнява дълбоко интересите на цялата нация, но политическият нарцисизъм не може и не трябва да се противопоставя на финансовата стабилност.
Отговорното политическо поведение предполага търсене на пътища за излизане от ситуацията на обърканост и неяснота относно краткосрочните и дългосрочните перспективи пред обществото и икономиката. Икономиката и обществото не може и не трябва да бъдат заложници на политически крамоли за власт и влияние.
Далновидните политици би следвало да си дават сметка, че изкуствено създадените проблеми не носят негативи само за настоящото правителство, но ще останат в наследство на всяко следващото управление. Господа политици, не си играйте с финансовия бумеранг, той рано или късно ще се върне при Вас!
Убедени сме, както във финансовата стабилността на страната и на българските банки, така и в необходимостта политическият елит да положи усилия да успокои обществото, а не да насажда страх и недоверие в банковите институции.
Настояваме политици, журналисти, експерти и други публични фигури с обществено влияние да се въздържат от изказвания, които водят до излишно нагнетяване на обществено напрежение и поставят под риск финансовата стабилност на страната.
Призоваваме за повече разум и отговорност към бъдещето на България. Защото България не е механичен сбор от кандидати за власт с хоризонт на мислене до следващите избори. България е хилядолетна държава, с достойнство и с народ, който в исторически план е доказал своята мъдрост и далновидност.

БСК
Изявление
финансова стабилност
политици
По статията работи:

Георги Велев