НАЧАЛО » българия

Брюксел предупреди България да не отнема лицензите на крайните снабдители ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про" (допълнено)

ЕК следи отблизо процеса и ще предприеме стъпки ако държавата не зачита независимостта на ДКЕВР

fb
3E news
fb
04-04-2014 07:47:00
fb

Европейската комисия изрази тревога от започналата процедура по отнемане на лицензите на електроразпределителните дружества у нас и предупреди за евентуални мерки срещу България. Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до ресорния министър Драгомир Стойнев, в което изразява тревогата си от този проблем, както и от липсата на реформи в сектор "Електроенергия", предаде БНР.

Европейската комисия е на мнение, че търговските спорове между енергийни компании трябва първо да се решават в съответните съдилища в България, като се използват наличните инструменти на търговското и гражданското законодателство.

ДКЕВР трябва да изпълнява ролята си напълно независимо от правителството или пазарните интереси, да не търси и да не приема инструкции от властите, подчерта Сабине Бергер, говорителка на еврокомисарят по енергетика Гюнтер Йотингер. Според нея решенията на тази комисия трябва да са пропорционални и подобаващо мотивирани.

Говорителката коментира, че решението да се започне процедура по отнемане на лицензите на EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО изглежда е свързано със спорове за взаимна задлъжнялост между тези компании и държавната НЕК. Според нея ДКЕВР има задачата да осигури прилагането на специфичното законодателство в енергийния сектор и че тази задача включва и проверки дали се спазват лицензионните изисквания на дружествата - доставчици на енергия да разполагат с достатъчно финансов капацитет, за да извършват дейността си.

Европейската комисия ще следи отблизо ситуацията и ще предприеме съответните стъпки, ако правителството не зачита независимостта на ДКЕВР, или ако тя не изпълнява задълженията си, заложени в Третия енергиен пакет, каза говорителката без да уточнява какви мерки ще бъдат предприети. За подобни случаи обаче европейското законодателство предвижда наказателна процедура.

От съобщението става ясно, че опитът да отнеме лицензите на електроснабдителните предприятия (ЕРП) е незаконен. Между тях и Националната електрическа компания (НЕК) има търговски спор, чието решение е редно да се потърси първо в арбитражен съд, твърди медията clubz.bg, цитирайки пратеника си в Брюксел Веселин Желев. В писмото на еврокомисар Гюнтер Йотингер е записано, че Брюксел не приема българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за независим орган.

Редица български енергийни експерти също вече обявиха пред 3eNews, че енергийният регулатор няма основание да взима лицензите на дружествата.

На запитване на 3eNews до представителството на Европейската комисия отговориха, че това е комуникацията между ЕК и държавите-членки. Информация за документа трябва да бъде дадена от съответното правителство.

 

Гюнтер Йотингер
крайни снабдители
предупреждение
Брюксел
лицензи
По статията работи:

Георги Велев